Arıkan: Devlet rekabete uysun

Güncelleme Tarihi:

Arıkan: Devlet rekabete uysun
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Başkanı Necati Arıkan, öncelikle kamu kuruluşlarının rekabet kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Sanayi ve Şirket İşleri Komisyonu Rekabet Çalışma Grubu Başkanı Necati Arıkan, öncelikle kamu kuruluşlarının rekabet kurallarına uymasını istedi. TÜSİAD tarafından dün düzenlenen ‘‘Gümrük Birliği Çerçevesinde Rekabet Hukuku’’ konulu seminerde konuşan Arıkan, kamu kuruluşlarının verimli hale gelmesinden dolayı ekonominin sağlayacağı avantajlara değinerek, ‘‘Kamu kuruluşlarının rekabet kurallarına uyumunu gözetmek ekonomimizin menfaatine olacaktır’’ dedi.

Rekabet Kanunu'nun Türkiye'nin piyasa ekonomisine tam geçişinin önemli aşamalarından biri olduğuna değinen Arıkan, etkin rekabet mevzuatı oluşturmanın en önemli şartının kamu ve özel kuruluşlar ile yakın işbirliğinin sağlanması olduğunu da söyledi.

Arıkan, şöyle konuştu: ‘‘Ekonomimizdeki tüm işletmeler, özel veya kamu, serbest rekabet şartlarında çalışabilir verimli kuruluşlar haline geleceklerdir ya da gelmek zorunda kalacaklardır. Verimli hale gelen kuruluşlar iç piyasada rekabete karşı koyabileceği gibi daha fazla ihracat yapabilir hale gelebileceklerdir. Gümrük Birliği'nin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan en önemli gereklilik de zaten budur: İthalatla rekabet edebilmek ve daha fazla ihracat yapabilmek. Rekabet Mevzuatı'nın etkin uygulanması, yabancı sermayeyi de daha fazla cezbecektir. Bu mevzuat, yabancı sermayenin Türk piyasasına güvenmesini, bu piyasaya daha kolay girmesini ve bazı haklarının korunmasını sağlayacaktır.’’

BOĞA GİBİ

Seminere katılan Avrupa Komisyonu Rekabet Hukuku Uygulamaları Uzmanı Dirk Van Erps, kartelleri boğaya benzetti. Rekabet kurallarına uymayanların iç pazarı ve ticareti engellediğine değinen Dirk Van Erps ‘‘Bu engeli yaratan, boğaya kırmızı bayrak sallayandır. Anında saldırırız’’ dedi. Piyasada bir fiyat lideri olmasının ve kendilerine bu doğrultuda yapılan şikayetlerin işlerinin en zor yanı olduğunu söyleyen Erps, şöyle konuştu: ‘‘Bizim için en büyük sorun fiyat kartelleri. Biz ufak tefek durumlarla ilgilenmiyoruz. Pazar payı yüzde 5, cirosu da 100 milyon ECU'nun altında olan şirketler ve birleşmeler bizim alanımıza girmiyor. Artık uluslararası rekabete açılmak için her ülke kendi mevzuatlarını buna göre ayarlamak zorundadır. Avrupa Komisyonu'na her yıl 400 başvuru yapılıyor. İyi bir yılsa bunun 20'si karara bağlanır. Diğerlerine de mektup gönderilir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!