Arçelik'ten körler için beyaz eşya

Güncelleme Tarihi:

Arçelikten körler için beyaz eşya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 15:15

Arçelik Türkiye'de bir ilke imza atarak, kör ve az görenler için özel olarak fırın, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri geliştirdi.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aka Gündüz Özdemir, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, söz konusu ürünlere ilişkin iki yıl önce kendilerine gelen bu teklifi, hiç bir ticari amaç gözetmeksizin ve tamamen toplumsal sorumluluk bilinci ile ele aldıklarını vurguladı.

Özdemir, "burada görmüş olduğunuz ürünleri takdim etmekten fevkalede mutluyuz. Huzurluyuz ve bundan kıvanç duyuyoruz" dedi.

Özellikle, dokunma ve ses yanıtlama sistemiyle görme özürlü vatandaşların ihtiyaçlarını giderecek şekilde dizayn edilen bu ürünlerin bütün Arçelik bayilerinden temin edilebileceğini söyleyen Özdemir, ürünlerin özel bir üretim olması nedeniyle sipariş verilerek satın alınacağını, siparişlerin 1 ay içinde teslim edileceğini belirtti.

Özdemir, "Özel olarak üretilen buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi ve çamaşır makinelerinde de Arçelik'in tüm taksit ve kampanya olanakları uygulanacak. Ürünlerin satış fiyatı ise normal Arçelik ürün versiyonuyla aynı düzeyde olacak" dedi.

"ARÇELİK'İ NE KADAR ÖVSEK AZDIR"

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli de konuşmasında, Türkiye'de 7 milyon özürlü vatandaşın 700 binini kör ve az gören insanların oluşturduğunu söyledi.

Federasyon olarak kör ve az görenlerin haklarının yasal güvence mücadelesi yanında teknolojinin kullanımlarına uygun hale getirilmesiiçin çalıştıklarını anlatan İçli, şöyle dedi:

"İki yıldan beri teknolojinin körlerin ve az görenlerin hizmetine sunulması konusunda Arçelik firması önemli bir işlev yerine getiriyor. Öncü ve örnek bir davranış sergiliyor. Bu cihazların körlerin ve az görenlerin kullanımına göre ayarlanması kadar önemli olan, bu kitlenin varlığının ve gereksiniminin hesaba katılabilecek bir duyarlılık düzeyine ulaşılmış olmasıdır. Biz, Arçelik'i ne kadar övsek azdır."

Arçelik yetkililerine teşekkürlerini sunan İçli, Arçelik ile yeni projeler üzerinde çalışmak istediklerini söyledi.

İçli, Arçelik ürünlerinin satışından elde edilecek bir payın görme engellilerin eğitimi, rehabilitasyonu, istihdamı ile ilgili çalışmalara ayırılması yönünde bir kampanya yapılması talepleri olduğunu söyledi.

Türkiye Körler Federasyonu Kadın Komisyonu Başkanı Fattime Topçubaşı da, görme özürlülerin yıllardır teknolojik aletlerden kendi geliştirdikleri yöntemlerle yararlandığını, ancak teknolojinin hızı karşısında yöntem yetiştiremez olduklarını kaydetti.

Çeşitli firmalara götürdükleri teklife sadece Arçelik'in cevap verdiğini vurgulayan Topçubaşı, "Artık, yıllardır özlemini çektiğimiz teknolojiye kavuştuk ve şu anda parmaklarımızın ucunda" dedi.

"ÜRETİME HAZIRIZ"

Arçelik Ürün Geliştirme Müdürü Kani Tibet ise gazetecilerin sorusuüzerine, proje çerçevesinde normal çalışma sürecinin haricinde ek olarak çalıştıklarını, her ürün için iki ürün geliştirme mühendisi, sesli uyarı kartları için de ar-ge'den iki kişinin görev yaptığını söyledi.

Projenin mali boyutu hakkında açıklama yapmayan Tibet, "Elimizdeki diğer imkanları da kullanarak kendi bütçemiz içinden bunları ortaya çıkardık" dedi.

"Sipariş geldiği anda üretme hazırız" diyen Tibet, bir soru üzerine, "görme engelli vatandaşlarımız böyle ürünleri daha önce alma imkanına sahip olmadığından, ne kadar talep geleceğini net bilmiyoruz" dedi.

ÜRÜNLERİN ÖZELLİKLERİ

Arçelik'in Araştırma-Geliştirme Departmanı'nın, Türkiye Körler Federasyonu ile 2 yıllık çalışması sonucunda geliştirdiği ürünler şöyle:

6020 M bulaşık makinesi: Sadece üç programdan oluşan bulaşık makinesinin program düğmeleri kabartmalı olarak dizayn edildi. Makine,tuz ve parlatıcı bitiğinde sesli uyarı sistemiyle kullanıcıya haber veriyor.

3340 M çamaşır makinesi: Sıcaklık ayarı ile program ayarını tek düğmede birleştiren, 4 programlı çamaşır makinesinde görme engelliler program seçimini kabartma şeklindeki düğmeler yardımıyla yapacak. Program bittiğinde ise yine sesli uyarı ile kullanıcıya haber verilecek.

3061 EC PLUS tek kapılı buzdolabı: Buzdolabında sıcak, soğuk ayarı3 kademeli olarak tek bir düğmeden ayarlanabilir şekilde tasarlandı.

9211 elektrikli ve 4 gözü gaz ocaklı fırın: Düğmeli pano ve pişirme sonunda sesli uyarı veren saat sisteminden oluşan fırın, düğmeden ateşleme sistemi yanarak kullanım kolaylığı sunuyor.

Kör ve az görenler için her şeyi düşünen Arçelik, bu özel ürünlerinde satış sonrası hizmetleri yetkili servisleri aracılığıyla sağlayacak. Ürünlerin kullanım kılavuzları da Türkiye Körler Federasyonu tarafından Braille alfabesine çevrildi.

Tanıtım toplantısının sonunda, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi mensupları tarafından bir mini konser verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!