Arçelik'ten ilk yerli çamaşır kurutma makinası

Güncelleme Tarihi:

Arçelikten ilk yerli çamaşır kurutma makinası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 14:30

Arçelik Genel Müdürü A. Gündüz Özdemir, Arçelik'in Türkiye'deki ilk yerli çamaşır kurutma makinesi üretimine başladığını belirterek, Kasım ayından itibaren piyasaya sunulacak ürünün ilk etapta yıllık 200 bin adet üretileceğini, 30 bininin iç pazara sunulacağını, 170 bininin ise ihraç edileceğini kaydetti.

Çamaşır kurutma makinesi hakkında bilgi veren Özdemir, fiyat nedeniyle Türkiye'de yaygınlaşamayan ürünü, Türk tüketicilerin kolay satın alabileceği bir ürün haline getirdiklerini söyledi.

Çamaşır kurutma makinesi için Çayırova işletmesinde yeni bir üretim hattının faaliyete geçtiğine dikkat çeken Özdemir, “Toplam 6 milyon 636 bin avroluk bir yatırım gerçekleştirdik. İlk etapta yıllık 200 bin adet üreteceğimiz çamaşır kurutma makinesinin 30 binini iç pazarda, 170 binini ise dış pazarlarda satmayı planlıyoruz” diye konuştu.

FİYAT 500 YTL'DEN BAŞLAYACAK

Arçelik Çamaşır Makinesi Ürün Direktörü Oğuzhan Öztürk ise Kasım ayında piyasaya sunulacak olan çamaşır kurutma makinesinin tüm modellerinin 500 YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacağını söyledi. Öztürk, zaman açısından ve olumsuz mevsimsel etkiler, güneş etkisi, dış ortam kirliliği, polen, yer ve görüntü kirliliği, kapalı ortamda kurutmanın dezavantajları ile hijyenik nedenlerden ötürü çamaşır kurutma makinesinin avantaj sağladığına dikkat çekti.

Batı Avrupa'da 4 milyon adet olan çamaşır kurutma makinesi pazarının büyümesinin 2010 yılına kadar devam edeceğini kaydeden Öztürk, kentsel yaşam beklentilerini karşılayacak bir ürün olarak nitelediği çamaşır kurutma makinesinin çok gelecek vaat eden bir ürün olduğunu, 2007 yılında 200 bin adetlik üretim kapasitesini 300 bine çıkarmayı planladıklarını söyledi.

İthal kurutuculara oranla kendi ürünlerinin fiyat açısından daha kolay satın alınabilen bir ürün olduğunu ifade eden Öztürk, yer sorununa ilişkin olarak da verdikleri özel bir kit ile kurutma makinelerinin çamaşır makinelerinin üzerine yerleştirilebileceğini söyledi.

Haftada üç kez çamaşır yıkanan iki çocuklu bir ailenin çamaşır kurutma makinelerinin bir yıl boyunca tüketeceği elektriğin 100 YTL olduğunu dile getiren Özdemir, çamaşır kurutma makinelerinin giysileri yıprattığına ilişkin bir değerlendirme üzerine de giysilerin yüzde 70'lik yıpranma payının kullanım sırasında, yüzde 20'sinin yıkanırken gerçekleştiğini, kurutmanın ise sadece yüzde 10'luk bir etkisi olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine Türkiye'de çamaşır kurutma makinesi pazarı olmadığını belirten Oğuzhan Öztürk, Batı Avrupa'da üç çamaşır makinesine bir kurutma makinesi, Kuzey'de iki çamaşır makinesine bir kurutma makinesi düştüğünü, Türkiye'de ise oranın 129 çamaşır makinesine bir kurutma makinesi düzeyinde olduğunu söyledi.
Türkiye'de pazarın büyüyeceğine inandıklarını kaydeden Öztürk, çamaşır kurutma makinesinin Arçelik'in cirosuna katkısının 30 milyon avronun üzerinde olmasının beklendiğini söyledi.

Öztürk, bir gazetecinin Türkiye'de çamaşır kurutma makinesine ihtiyacın olmadığı yönündeki değerlendirmesi üzerine 10 yıl önce bulaşık makinesi üretimine başladıklarında insanların “makineye ne gerek var” dediğini, ancak şimdi bulaşık makinelerinin modern yaşamın vazgeçilmez ürünleri arasında yer aldığını söyledi.
Üretimde toplam 150 kişinin istihdam edildiğini anlatan Öztürk, makinenin bacalı, doğalgazlı ve kondanserli olmak üzere üç farklı modelinin bulunduğunu belirterek, Türkiye'de ilk etapta bacalı ve kondanserli modellerinin üretimini gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.
(İSTANBUL/A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!