Arçelik ‘kapatırım’ dedi Brandt'ı Elco'ya kaptırdı

Güncelleme Tarihi:

Arçelik ‘kapatırım’ dedi Brandtı Elcoya kaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:05

Arçelik , Fransız Bandt'i satın almak için verdiği teklifte, 7 fabrikadan birini kapatmayı öngörünce, Fransızlar, hiç fabrika kapatmamayı taahhüt eden İsrailli Elco'yu tercih etti.

Fransızlar, Avrupa'nın dördüncü büyük beyaz eşya üreticisi Brandt'ın satışında tercihini İsrailli Elco Grubu'ndan yana kullandı. Brandt'ın, Fransız Nanterre Ticari Mahkemesi tarafından yürütülen satışı dün sonuçlandı. Mahkeme, beyaz eşya üreticisi Brandt'ı, Arçelik'in de aralarında yer aldığı dört gruptan İsrailli Elco Grubu'na satmaya karar verdi.

İhaleyi alan İsrail şirketi, mahkemeyle varılan anlaşma sonucunda Brandt'ın 7 fabrikasını aldı, 5 bin 300 işçisinden 4 bin 197'sini çalıştıracak. Arçelik ise mahkemeye ilettiği son teklifinde Brandt'ın Fransa'daki 7 fabrikadan 6'sını işletmeyi, 4 bin 105 işçisini çalıştırmayı önermişti. Arçelik, Brandt'ı satın alabilseydi, iki yıl içinde sektörde Avrupa'nın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi olmayı hedefliyordu.

Brandt'ı satın almak isteyen, Elco dışında, Arçelik Beko, Amerikan Whirpool, İtallan Candy uzun zamandır yoğun bir uğraş veriyordu.

Brandt çalışanları da, geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantılarda, en iyi sosyal teklifi yaptığı gerekçesiyle İsrailli Elco şirketini tercih ettiklerini bildirmişlerdi. Brandt çalışanlarının görüşleri, sadece tavsiye niteliği taşıyor ve bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor.

Fransız Brandt Grubu'nu İsrailli Elco'ya kaptıran Arçelik, dünya şirketi olmakta kararlı. Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, Brandt ihalesinin sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, ‘‘Arçelik dünya şirketi olma yolundaki çalışmalarını eskisi gibi sürdürecektir’’ dedi. Nedim Esgin, şöyle devam etti:

‘‘Toplam üç ay süren bir sürecin sonunda ihaleyi alan Elco grubuna başarılar diliyoruz. Bugün Avrupa'nın 7'nci büyük beyaz eşya üretici olan Arçelik'in hedefi uluslararası pazarlarda büyümek. Yurtiçi ve yurtdışı ortaklıklar, satın almalar ve evlilikler bu hedefe ulaşmanın birer aracıdır. Arçelik 5 bin 800 çalışanı ve 55 ülke pazarında satılan markalarıyla dünya şirketi olma yolundaki çalışmalarını eskisi gibi sürdürecektir.’’

AVRUPA'NIN 4. DEVİ

İsrailli Elco Grubu'na satışına karar verilen Fransız Brandt Grubu, Avrupa'nın dördüncü büyük beyaz eşya üreticisi. Yıllık cirosu 1.5 milyar dolar civarında olan Brandt'in Polonya, İsrail, İspanya, Fransa başta olmak üzere değişik ülkelerde fabrikaları bulunuyor. Brandt'ın ürün yelpazesinde bulaşık ve çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın gibi beyaz eşya ürünleri yer alıyor.

Brandt'in sahip olduğu markalar ise Brandt & De Dietrich, Blomberg, Crystal, Elektra Bregenz, Ocean, Polar, Samet ve Sangiorgio, Sauter, Thomson, Vedette. Moulinex Brandt Grubu'nun mali sıkıntıya düşmesinden sonra Fransızlar Moulinex'e olan duygusal bağları nedeniyle bu iki şirketi birbirinden ayırarak satma yoluna gitti. Moulinex'i bir Fransız kuruluşu olan SEB'e satan Fransızlar, Brandt için de kredibilitesi olan firmadan teklif almayı tercih etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!