Araplar aç kalmaktan korkunca Türkiye’ye 9 milyar dolar ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Araplar aç kalmaktan korkunca Türkiye’ye 9 milyar dolar ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 00:00

Mineks International Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, Körfez Bölgesi’nin global finans devleri Ithmaar Bank, Abu Dhabi Investment House ve Gulf Finance House’un stratejik işbirliğiyle oluşturulan Vision 3’ün Türkiye’ye tarım alanında yatırım için 3 milyar dolar ayırdığını, kaldıraç etkisiyle bunun 9 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

7 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 2020’de 8, 2050’de ise 15 milyara çıkacağını hatırlatan Göktuna, "Geçen yıl dünyada mısır, buğday bulunamadı. Araplar aç kalmaktan korkuyor. Petrol içemeyeceklerini biliyorlar. Biz Arapları stratejik ortaklığa getirdik. GAP’a yönlendirdik. Tahıl, bakliyat, hayvancılık ve yaş sebze-meyve üretimi düşünüyorlar. Onların sadece danışmanı değil, Türk ortaklarından biri olacağız. Yatırıın yanında teknoloji de getireceğiz" dedi.

Yatırım Ajansı yüz vermemişti

Araplar’ın yatırım için Sudan’a girdiklerini de hatırlatan Göktuna, Araplar’ı Türkiye’ye getirme çabalarını şöyle anlattı: "Çok ciddi lobi yaptık. Türkiye’nin avantajlarını anlattık. En batıdaki, en gelişmiş müslüman ülke, kültürel yakınlık var. Kendilerine yakın başarılı bir hükümet... AB ile entegrasyon olabilir. Bunları ciddi bir avantaj olarak gördüler. Hükümet, ’Arap fonlarını getirin’ diye bize gelmedi. Hatta Başbakanlık Yatırım, Tanıtım ve Destek Ajansı’na çok zor ulaştık. Mesajlar bıraktık, aradık. Geri dönmediler. Peşlerinden çok koştuk. Yatırımı karşılarında görünce sahiplendiler. Sonra bu bizim işimiz, siz geri çekilin dediler." Paranın hazır olduğunu belirten Göktuna, Yatırım Ajansı’ndan çıkacak raporla hemen yatırıma başlayacaklarını söyledi. Tarım Bakanı Mehdi Eker ile de görüştüklerini anlatan Göktuna, Bakanlığın TİGEM’leri teknoloji getirerek daha da büyütmek istediğini, bunun kendilerine de çok uyduğunu söyledi.

Dört bir yandan yatırım

Göktuna, yatırım ajansı gibi çalıştıklarını söyledi. Nükleer enerjide Kanadalı Candu’nun da içinde yer aldığı konsorsiyum ile çalıştıklarını belirten Göktuna, "Ancak geçen ihalede uygun şartlar oluşmadığı için girmediler. Türkiye’nin ciddi olmadığını düşünüyorlar. Türkiye doğal uranyum ve toryum cenneti. Kanada teknolojisi uranyumu alıp direkt kullanıyor" dedi. Diğer yatırımları Göktuna şöyle anlattı: "Avrupa veya Körfez’den bir ortakla Türkiye’de 1 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapabiliriz. Lübnan’ın suikaste kurban giden eski Başbakanı Refik Hariri’nin ortağı olduğu gayrimenkul şirketi Solidere’yi Yatırım Ajansı ile tanıştırdık. Bodrum’da 3-6 milyar dolarlık yatırım yapmak istiyorlar. Ayrıca konsept şehirler projesi yürütüyoruz. Enerjicity konsepti var. Enerjiyle alanında çalışanların, araştırma merkezlerinin kümelendiği bölgeler. 8 tane var dünyada. Bir tane de Ceyhan’da yapacağız. Kendimiz projelendirdik. Yabancı yatırımcılarla görüştük. Finansör olarak katılacaklarını söylediler. 1.5 milyar doları aşan projenin 3 ay içinde tamamlanır. Ceyhan’da bir tane 5 yıldızlı otel yok. Dünyanın en büyük şirketleri geliyor, liman var. Nükleer merkez kuruluyor. Ofis, konaklama ve sosyal tesis yok. Sağlık alanında da yatırımlarımız olacak."

Golf yatırımı 500 milyon Euro’ya çıkacak

NATIONAL Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, Türkiye’de 16 golf sahası olduğunu ve yapımı devam edenlerle 20’ye çıkacağını belirtti. Göktuna, "Bugüne kadar Türkiye’de golf tesislerine 400 milyon Euro yatırıldı. 20 tesise ulaşınca 500 milyon Euro olacak" dedi. Krizin golfü de vurduğunu anlatan Göktuna, "Formula1’deki gibi Avrupa’da bazı golf turnuvaları iptal edildi. Krizin etkilerini gelecek yıl daha çok hissedeceğiz. Türkiye’ye 2007’de 250 bin, 2008’de 300 bin kişi golf oynamaya gelmişti. 2009’da bu rakam 100 bine inebilir" dedi.

Köyden, yetiştirme yurdundan 40 çocuk, büyükleri geçti

BU yıl 13’üncüsü yapılan Başkanlık Turnuvası’nda, ’President Putter Cup’ı (Başkanın Sopası) Cornelia Golf Resort Direktörü Ali Şahin kazandı. National Gulf Club bünyesinde kurulan 10’u yetiştirme yurdundan dar gelirli 40 çocuktan oluşan Junior Team ise, büyükleri geride bıraktı. Bayanlarda Junior Team’den Aylin Erçel birinci, Nergiz Kök de ikinci oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!