Arabulucu olayım, 8 milyon Karadenizliyi kurtaralım

Güncelleme Tarihi:

Arabulucu olayım, 8 milyon Karadenizliyi kurtaralım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:19

Ordu’daki büyük fındık mitingine öncülük eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, fındığın Türkiye’nin petrolü olduğunu belirterek, "Fındık geleceğimiz. Ona sahip çıkalım. Bu sadece Fiskobirlik’in değil 8 milyonluk Karadeniz’in problemi" dedi.

Bayraktar, milli ürünün fiyatının Türkiye tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Almanya’daki Mercedes’in fiyatını biz mi belirliyoruz? Fındığın fiyatını belirleyen, Hamburglu değil, Türk üretici olmalı" diye konuştu.

KAVGA SON BULSUN:

Hükümetin fındığı gözden çıkaramayacağını vurgulayan Bayraktar, aradaki kavganın bir an önce son bulmasını, istenirse arabulucu olacaklarını belirtti. Bayraktar şunları söyledi: "Piyasaya sürülen fındığın 2004’te yüzde 5’ini, 2005’te ise yüzde 10’unu Fiskobirlik aldı. Bu sadece Fiskobirlik’in sorunu değil. Fındık 8 milyon Karadenizli’nin kaderidir. 1997’den beri fındık ihracatından kesilen fondan Hazine’ye 1.2 milyar dolar aktarılmış. İthalat yapmadan 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Çikolatanın ham maddesi fındıktır. Türkiye petrolü olan fındığı akıllıca kullanmalı."

ÜRETİCİ-ALİVRECİ MÜCADELESİ:

Bayraktar, fındıkla ilgili sorunları şöyle anlattı: "Fındık üzerinde oyunlar oynanıyor. Doğal sonucu olarak da fiyatlar yerlerde geziyor. Fiyatı yukarı taşımak, ihracat fiyatını yükseltmek, 2 milyar dolarlık ihracatı sürdürmek isteyen üreticiler ile Avrupalı alıcıları memnun etmek isteyen alivreciler arasında mücadele yaşanıyor. Alivreciler fındık fiyatlarını her yıl düşürmeye çalışıyorlar. Piyasa açılmadan fiyatları belirleyip, iç piyasaya dayatıyorlar. Fiyatlar üreticinin beklentisinin altında kalıyor."

FİYATLARI YÜKSELTTİK:

Bayraktar, 2003’ten sonra rekoltenin azalmasına bağlı olarak fiyatların yukarı çıktığını, bundan rahatsız olan Avrupalı alıcılar ile onların Türkiye uzantılarının fiyatları düşürmeye çalıştıklarını söyledi. Bayraktar "Fiyat arzı kadar piyasa mal verilmesini sağladık. Doğal sonucu olarak fiyatlar yükseldi. Ülke para kazandı ve bu alivrecilerin bir kısmı battı. 2004’te de bu politikaya devam ettik. Kabuklu fındığın fiyatı 2003’te 2.5-3 YTL idi. 2004’te 5-6 YTL’ye çıktı" dedi.

İşi Zapsu’ya bırakmasınlar

Şemsi Bayraktar, fındık üreticisinin Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Cüneyd Zapsu’nun fındık politikalarında etkili olmasını istemediğini belirterek, "Başbakan yabancıların adamı gibi görünen Zapsu’ya danışıp karar almaya kalkarsa, fındık üreticisinin tepkisi daha da büyük olur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!