Arabanızı satana kadar vergi makbuzunu saklayın

Güncelleme Tarihi:

Arabanızı satana kadar vergi makbuzunu saklayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Günümüzde artık neredeyse her evde bir araba var. Bu arabalar için her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde vergi ödeniyor. Eskiden vergi ödenince bir de taşıt pulu alınıp ön cama yapıştırılıyordu. Şimdi artık pul yok, sadece makbuz alınıyor. Bu vergiler genellikle Ziraat Bankası'na yatırılır. Aslında vergi dairesine yatırılsa daha iyi olur ama, bu vergiyle ilgili özel vergi dairelerinin sayıları çok az olduğundan mahalledeki bankaya yatırıp işi bitirmek çok daha kolay oluyor.

Ama, eğer dikkatsiz ve dağınık bir kişi iseniz ve vergi makbuzlarınızı titizlikle dosyalayıp muhafaza etmemişseniz yandınız. Daha kötüsü, yandığınızın farkına hemen varamıyorsunuz. Ne zaman ki arabayı satacaksınız, müşteriye devrederken olay patlıyor, size hemen bir hesap çıkarılıyor. Hemen hemen son beş yılda ödemeniz gereken 10 taksidin neredeyse 5'ini ödememiş görünüyorsunuz. Feryat, figán faydasız, ya makbuzlarınızı ibraz edeceksiniz ya da aylık yüzde 12 oranında gecikme faizi ile birlikte verginizi bir kere daha 4-5 kat olarak ödeyeceksiniz.

BORÇ ÇIKARDILAR

Benim başıma geldi. Benim adıma kayıtlı ama oğlumun kullandığı bir araba vardı, onu sattık. Noterden satış için vekalet verdik ve parayı alıp arabayı teslim ettik. İşi bitirdik sandık, ama iki gün sonra alıcı telefonla arabanın 5 tane ödenmemiş vergi taksidinin olduğunu bildirdi. Aradık taradık, sözü edilen 5 taksidin 3'ünün makbuzunu 2'sinin de pulunu bulduk, oh be aferin bize diyecektik ki, olmaz dediler, makbuz yoksa, taşıt pulu yeterli değil. Sebebi vaktiyle bu pullarda çok sahtekárlık yapılmış, ne malum bizim pulların sahte olmadığı. Ama bize hatır için kolaylık yapmak istemişler. Bankaya mektup yazmışlar. Cevap ancak 20-25 gün sonra gelir, o zaman gelin temiz káğıdınızı verelim demişler. Bu olay için 3-4 defa Ümraniye'deki vergi dairesine giden alıcı bıkmış, bir an önce de parasını peşin verdiği arabaya sahip olmak istediğinden, pulu bulunabilen o iki taksidi de faizleriyle birlikte 3-4 kat olarak ödemiş ve temiz káğıdını almış. Bana da telefon edip, alaycı bir tavırla, postadan cevap gelir de benim ödediğim parayı sana verirlerse, afiyetle ye abi, helál olsun dedi.

12 YILLLIK HİKAYE

Ben meraktan, bu işleri biraz kurcalarken çok ilginç bir olay daha ortaya çıktı. Müdür bey, eşimin adına kayıtlı bir arabanın olduğunu 1987 yılından beri hiç vergisinin ödenmediğini, zaman aşımını kesmek için eski yıllarda icra takibine başlandığını söyledi. Anlaşıldı ki tam 12 yıl önce satıp, parasını aldığımız bir arabayı alan kişi, aracı kendi adına nakletmemiş. Araç hálá eşimin adına görünüyor ve vergi de onun adına her yıl tahakkuk ediyor. Yapılacak tek şeyin satış için verilen vekaletnamenin ibraz edilmesi olduğunu söyledi müdür bey. 12 yıl önce satılan arabanın satış vekaletini bulmak ne mümkün. Hiç çare yok, eşime sonsuza dek vergi tahakkuk edecek. Ben tam bu işi oluruna bırakmışken, iki hafta sonra iyi bir haber geldi. 12 yıl önce sattığımız arabanın izini bulmuşlar. Araba 11 yıl önce Ankara'ya gitmiş, plakası değiştiği için irtibat kopmuş. Neyse benim işim olağanüstü çabalarla ve az hasarla halloldu.

SİZİN BAŞINIZA GELİRSE

Ya sizin işiniz ne olacak? Onu bilemem, ama siz siz olun hiç olmazsa bundan sonrası için;

Ya verginizi, bankalar online sistemine geçinceye kadar doğrudan vergi dairenize yatırın, ya da banka makbuzlarınızı arabayı satıncaya kadar iyi muhafaza edin.

Satışı yaptıktan sonra, devrin yapılıp yapılmadığını vergi dairenizden takip edin. Devrin yapıldığını öğreninceye kadar, satış için verdiğiniz vekaletnamenin bir örneğini muhafaza edin.

Bunlarla da yetinmeyin, ara sıra da vergi dairenize şahsen veya telefonla müracaat edip, arabanın vergi ve kayıt durumunu sorun. Aksama varsa, bir an önce düzeltmeleri yaptırın.

Vergi dairesi bizi tersler diye düşünmeyin. Yılların pürüzlerini temizlemek, vatandaşın haklı şikáyet ve mağduriyetlerini önlemek için vergi dairesi büyük bir çaba içinde, her türlü fedakárlığı yapmaya, geçtikleri bilgisayar sistemi ile de her soruya anında cevap vermeye hazırlanıyorlar. Zararın neresinden dönülürse kárdır. Bizden söylemesi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!