"Antep firiği" coğrafi işaret olarak tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Antep firiği coğrafi işaret olarak tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 15:41

Gaziantep'in yöresel lezzetlerinden "Antep firiği", Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Haberin Devamı

Gaziantep Ticaret Borsasından (GTB) yapılan açıklamada, GTB'nin başvurularıyla geçen ay Antep fıstık ezmesi, Antep tırnaklı pidesi ve Antep lahmacununun tescillendiği hatırlatıldı.

Kentin asırlık lezzetlerinden firik için yapılan başvurunun da sonuçlandığı ve Antep firiğinin coğrafi işaret olarak tescil edildiğini bildirildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, gastronomi kenti Gaziantep’in eşsiz lezzetlerinden biri olan "Antep firiği"nin de kentin marka değerleri arasına girmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bayram, Gaziantep’in mutfak kültürünün binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Coğrafi işaretli ürünlerin önemi ve sağladığı avantajlar Avrupa'da yıllardır etkin bir biçimde kullanılıyor. AB ülkeleri her yıl coğrafi işaretli ürünlerden önemli bir katma değer oluşturuyor.

Haberin Devamı

Türkiye'de coğrafi işaretli ürünlerin yöre ekonomisine sağladığı katkı ise son yıllarda bilinirlik eğilimi kazandı. Bu konuda yaptığı başvurular ve elde ettiği ürün tescilleriyle şehrimiz başı çekiyor. İlerleyen dönemlerde bu tescilli markalarımız üreticilerimize ve yöre ekonomisine önemli girdiler sağlayacaktır."

 ANTEP FİRİĞİ

Tam olgunlaşmadan henüz yeşil haldeyken kavuzları (buğdaygillerin başağında, başakçıkları veya çiçeği saran kabuk) çıkarılmadan tarlada ateşte yakılan buğday firik olarak adlandırılıyor.

Görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, yeşil-kahverengi ve genellikle durum buğdayından yapılan yöresel bir ürün olan firik, buğday tarlada olgunlaşırken danelerin sertleşmeye başladığı ancak başağın yeşil olduğu dönemde hasat edilip, kendi sapları kullanılarak yakılmasıyla elde ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!