Antalya'yı fırtına ve don vurdu; fiyatlar uçtu

Güncelleme Tarihi:

Antalyayı fırtına ve don vurdu; fiyatlar uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 16:20

Antalya'da fırtına ve don hayatı felç ederken sera ve narenciye bahçelerini de vurdu. Finike'de bahçelerdeki meyveler dondan dolayı zarar gördü. Demre ve Kumluca'da seraları su bastı. Üreticiler zor durumda kalırken önümüzdeki günlerde narenciye ürünlerinde fiyat artışı yaşanabilir. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, durumun sanılandan da kötü olduğuna işaret ederek "Bu durum fiyatlara olumsuz yansır. Kardan öncesine göre kimi ürünlerde yüzde 100’lük artış var. Özellikle, domates, salatalık ve biberde durum böyle. Böyle devam ederse fiyatlar daha da yükselir” dedi.

Haberin Devamı

Antalya’nın Finike İlçesi’nde etkili olan soğuk hava narenciye bahçelerini olumsuz yönde etkiledi. İlçede son birkaç gündür etkisini sürdüren soğuk hava, tarım alanlarında zarara neden oldu. Hava sıcaklığının gece sıfırın altına düştüğü ilçede portakallar dalında dondu. Üretici donla mücadele etmeye çalışırken, bugün ise yağış ve fırtına narenciye bahçelerini vurdu. Yağış ve fırtına Hasyurt ve Sahilkent mahallelerindeki narenciye bahçelerinde meyveler dökülüp zarar gördü.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Hasyurt ile Sahilkent Mahallesi’nde hava sıcaklığının sıfırın altında 7’ye kadar düşmesi nedeniyle narenciye bahçelerinde don olayı görüldüğünü söyledi. Portakalların dalında donduğunu aktaran Halil Sarıçobanoğlu, dün akşam saatlerinde etkili olan kuvvetli yağışın da üreticiyi olumsuz etkilediğini kaydetti. Don ve fırtına sonucu zarar gören üreticinin sezona kötü başladığını belirten Halil Sarıçobanoğlu, Yazır Mahallesi’nde yaklaşık 15 dekarlık alanda örtü altı üretimi yapılan seralarda fırtına nedeniyle zarar oluştuğunu anlattı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin bölgede zarar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Sarıçobanoğlu, hasarın birkaç gün içerisinde belirlenebileceğine işaret etti.

Haberin Devamı

‘MAL SEVKİYATLARI YAPILAMIYOR’
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin
, durumun sanılandan da kötü olduğuna işaret ederek (TARSİM’den (Tarım sigortaları Havuzu) aldığı son bilgileri Hürriyet Dünyası ile paylaştı. Yetkin’in verdiği bilgiye göre şimdiye kadar TARSİM’e 800 bildirim yapılmış. Bir başka ifade ile 800 üretici zarara uğradığını bildirmiş. Söz konusu bildirimlerden 250’si seracılardan. Narenciye, ıspanak, domates, salatalık en çok zarar gören ürünler. Kimi bölgelerde sel, kimisinde don kimisinde ise yağmur olumsuz etkilemiş. İbrahim Yetkin, Ankara, İstanbul ve İzmir’e mal sevkiyatlarının yapılamadığını işaret ederek “Bu durum fiyatlara olumsuz yansır. Kardan öncesine göre kimi ürünlerde yüzde 100’lük artış var. Özellikle, domates, salatalık ve biberde durum böyle. Böyle devam ederse fiyatlar daha da yükselir” dedi.

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına ve don vurdu; fiyatlar uçtu

Seraların su basması sonucu büyük zarar yaşayan üreticiler göz yaşlarını tutamadı.

DEMRE’DE SERALARI SU BASTI
Antalya’da etkili olan fırtına ve yağmur, Demre İlçesi’nde tarım alanlarını vurdu. İlçeye bağlı Köşkerler, Gökyazı ve Kapaklı mahallelerinde yaklaşık 100 dekar plastik seranın örtüsü uçarken, Sakar Deresi’nin taşması sonucu Köşkerler Mahallesi’ndeki yollar, portakal bahçeleri ve seralar su altında kaldı. Fırtına nedeniyle portakal ağaçlarındaki ürünler dökülürken, bazı bölgelerde ağaçlar devrildi. Demre Çayı’nda, su düzeyi ’Kritik noktaya’ ulaştı. Elektrik kesintilerinin de görüldüğü bölgede oturanlar zorunlu olmadıkça evden çıkmazken, sahil şeridindeki Finike- Demre karayolu ulaşıma kapandı. İlçenin bazı bölgelerinde dağlardan akan sel suları şelale görüntüsü oluşturdu. Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Finike- Demre karayolunun yağış sonrası yola taş düşmesi nedeniyle trafiğe kapatıldığını belirtirken, "Yola düşen taşlar karayolları ekipleri müdahalesiyle temizleniyor. Temizleme çalışması sona erdikten sonra yol kısa sürede trafiğe açılacak" dedi.

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına ve don vurdu; fiyatlar uçtu

KUMLUCA DA ETKİLENDİ
Kumluca'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak ve fırtına, ilçede bazı ağaçların devrilmesine, yağmur suyu tahliye kanallarının taşmasına neden oldu.

Sabah erken saatlerden itibaren belediyeye ait ekipler, su taşkını olabilecek yerlerde önlem aldı. Derelerin taşması nedeniyle ulaşımda zaman zaman aksamalar meydana geldi. Su taşkınları nedeniyle bazı sera ve evleri de su bastı.

ELEKTRİK ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Antalya’daki enerji kesintileriyle ilgili Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü, il genelinde 12 Ocak akşamı başlayan ve gece şiddetini artıran yer yer saatteki hızı 100 kilometreyi bulan fırtına ve yoğun yağış nedeniyle enerji nakil hatlarının üzerine ağaçların devrildiğini tellerin koptuğunu açıkladı. Açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

Antalyayı fırtına ve don vurdu; fiyatlar uçtu

"Söz konusu durum kısa ve uzun süreli arızalara sebebiyet vermiştir. Tüm ekiplerimiz gece boyunca ve halen yoğun bir şekilde çalışmaya devam ederek arızayı gidermektedir. Can ve mal güvenliği nedeniyle enerji verilmesi kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. Meydana gelen geniş çaplı arızalar hakkında ilgili bölgelerdeki abonelerimize kısa mesaj yoluyla arıza bilgilendirmeleri yapılarak, Alo 186 çağrı merkezine gelen aramaların sistemi kilitlemesine engel olunmaya çalışılmaktadır. Akdeniz Elektrik Dağıtım olarak abonelerimize sürekli, kesintisiz enerji verebilmek için yoğun gayret içinde çalıştığımızı bildiririz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!