Antalya'daki fırtına Türkiye'yi vuracak

Güncelleme Tarihi:

Antalyadaki fırtına Türkiyeyi vuracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 13:49

Antalya'da etkili olan yağış ve fırtına, şehir ekonomisine de büyük zarar verdi. Antalya genelinde birçok sera alanı sular altında kalırken, sebze, meyve ve çiçek üretim alanları büyük zarar gördü. Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden olan Antalya'da yaşanan bu afetin meyve ve sebze fiyatlarını artırmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçılar  Birliği (AKÇİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Aksu deresinin taşması  sonucu Antalya'nın Kundu, Kadriye, Belek ve Kumköy bölgelerindeki çiçek  seralarının sular altında kaldığını söyledi.

ANTALYA'DA 90 KM'LİK FIRTINA

 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde kesme  çiçek ihracatı yapan firmaların yüzlerce dönüm serasının sular altında kalmasının ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirten Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Dün meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle bölgedeki dereler  taştı. Çiçek üretim merkezi olan Kundu, Kadriye, Belek ve Kumköy bölgelerinde  büyük zarar var. Seralar 2 metre yüksekliğinde sular altında kaldı. Çiçek  ihracatı yapan önemli firmalar çiçek ihraç sezonunu kapattı. Büyük zararlar  oluştu. Yüzlerce dönüm çiçek serası sular altında kaldı. İhracat bir süre  aksayacak. 14 Şubat Sevgiler Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde hem  gelir olarak, hem de mal temini açısından zorluk çekilecek. Fiyatlar artacağı  için Avrupa pazarında müşteriyi kaybedebiliriz.”

Haberin Devamı

SEBZE SERALARINI VURDU

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı  da şiddetli yağış ve sel ile fırtınadan dolmayı Antalya'nın bazı ilçeleriyle  merkezinde sebze seralarının da zarar gördüğünü açıkladı. Soğuk ve yağışlı  havanın Avrupa pazarına ürün arzında azalma oluşturacağını kaydeden Satıcı, şöyle  devam etti:

“Soğuk ve yağışlı hava pazara ürün arzında azalma oluşturacak. Kaliteli  ürün olmaması sıkıntı yaratabilir. Fiyatlar zaten şu anda yüksek gidiyor. Ancak rakip ülkelerdeki  fiyatlar da ihraç pazarımızı belirleyecek. Yaş meyve sebze ihracatı da azda olsa  etkilenecek.”

TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA

Antalyadaki fırtına Türkiyeyi vuracak

Fırtına ve yağmur, sebze ve meyve seraları ile kaplı Serik İlçesi'nde de yaşamı felç etti. Yağışlar, sahil kesimindeki Belek, Boğazkent ve Kadriye, Karadayı beldelerinde ovaları göle dönüştürdü. Köprüçayı Irmağı ile Acısu Deresi'nde sular yükseldi. Bölgedeki evler ve seralar taşkın tehdidi yaşıyor. Belek ve Boğazkent’teki barınaklarda bulunan balıkçı teknelerinin halatları koptu. Bölgedeki bazı seraların plastikleri parçalandı.

Haberin Devamı

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
       
Şiddetli yağış, sel ve fırtına nedeniyle Antalya ve bazı ilçelerinde  meydana gelen zarar nedeniyle hasar tespit çalışmaları da başladı. Antalya Tarım  İl Müdürlüğü yetkilileri, ekiplerin zarar gören bölgelerde hasar tespit  çalışmalarına başladıklarını, çiçek ve sebze seraları ile narenciye bahçelerinde  kesin hasarın bir kaç gün içinde belirlenebileceğini bildirdi.

FUTBOL SAHALARI SUYA GÖMÜLDÜ

Antalya'da Aksu Çayı ile bu çaya bağlı  derelerin taşması sonucu Kundu'daki Topkapı Oteli'ne ait futbol sahaları da sular  altında kaldı.
Topkapı Oteli Genel Müdürü Uğur Yiğit, saat 21.30-22.00 civarında, otele ait futbol sahalarını çevreleyen  istinat duvarının yıkıldığını bildirdi. Duvarın yıkılmasıyla birlikte futbol  sahaları ve idari binaların sular altında kaldığını kaydeden Uğur Yiğit,  kendisinin de bazı arkadaşlarıyla birlikte arıtma tesisinde mahsur kaldığını, bir  iş makinesinin yardımıyla kurtarıldıklarını söyledi. Uğur Yiğit, “Bize yeterli  bilgilendirme yapılmadı, suların yükselebileceği bilgisi verilmedi. Dolayısıyla  habersiz yakalandık” dedi.

Haberin Devamı

KUNDU'DA KÖYLÜLERİN ZARARI BÜYÜK
       
Aksu çayının taşması Kundu köyünde büyük zarara yol açtı. Köylülerden Nedim Aydın, su baskınında 35  keçisinin telef olduğunu, 9 dekar karanfil ekili serasının sular altında  kaldığını söyledi. Ahmet Dakak da 30 dekar çiçek serasının ve evinin sular altında  kaldığından yakınarak, sular yükselmeye başladığında çocuklarını, daha yüksek  kesimde olan, bir yakınının evine gönderdiğini anlattı.

Köylülerin bazıları da seralarını banka kredileriyle yaptırdıklarına  değinerek, kredi taksitlerinin ertelenmesini istediler.

FETHİYE'DE SERALARI SU BASTI

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi de yağışlardan nasibini aldı. Şiddetli yağış ve gece etkili olan dolu yüzünden Kumluova, Karadere ve Eşen beldelerindeki toplam 5 bin dönüm domates serası zarar gördü.

Haberin Devamı

Kumluca İlçesi'nde ise aşırı yağış nedeniyle DSİ yetkilileri, Alakır Barajı kapaklarının açılması kararını aldı. Bölgedeki iki köy ve seraların bırakılan sudan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Jandarma ekipleri baraj bölgesinde yaşayanları uyardı.

Finike İlçesi'ne bağlı Sahilkent ve Turunçova beldelerinde etkili olan yağış nedeniyle bazı evler, portakal bahçeleri ve seraları su bastı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!