Ankara Üniversitesi’nde YÖK bağlantılı ilaç soygunu

Güncelleme Tarihi:

Ankara Üniversitesi’nde YÖK bağlantılı ilaç soygunu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 00:00

Ankara Üniversitesi’nde, "yapma ilaç" yazımına dayalı "sahte reçete" ile üniversitenin üç yılda 171 bin YTL zarara uğratıldığı tespit edildi. İncelemeler sonunda, yolsuzluğun her birinin tutarı 430 YTL olan yapma ilaç yazılı 396 sahte reçeteyle yapıldığı, reçetelerin tümünün Selin Eczanesi’ne kesildiği belirlendi. Eczane sahibi Sema Kılıç, halen YÖK Genel Sekreterliği görevini yürüten Turgut Kılıç’ın eşi çıktı.

ANKARA Üniversitesi’nde, "yapma ilaç" yazımına dayalı "sahte reçete" yolsuzluğu tespit edildi. Mediko Sosyal’da görevli bazı pratisyen hekimler, başeczacı ve bir eczanenin işbirliği yaptığı belirlendi. Yolsuzlukta adı geçen Selin Eczanesi’nin sahibi Sema Kılıç, YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç’ın eşi çıktı. 1999 Temmuz’un da YÖK’e geçen Turgut Kılıç, daha önce Ankara Üniversitesi Genel Sekreterlik görevini yürütüyordu. Rektör Prof. Dr. Nusret Aras talimatıyla idari ve cezai soruşturma açıldı. Ara raporda, yapma ilaç kaynaklı reçete yolsuzluğunda, tek adres olarak Selin Eczanesi’nin gösterilmesi üzerine, YÖK soruşturmayı durdurdu ve yetki 21 Şubat 2005 tarihinde YÖK Denetleme Kurulu’na verildi. Rektör Aras, aynı gün eczane ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CİGNOLİN VURGUNU:

Yolsuzluk, sedef hastalığı tedavisinde kullanılan "cignolin" üzerinden gerçekleşti. Piyasada, bu içerikte tek ilaç bulunması fırsat bilindi. Formülünde, yüksek dozlarda cignolin öngörülen yapma ilaçlar için 396 sahte reçete düzenlendiği ortaya çıktı. Sağlık karneleri kullanılan öğrencilerin, "talep etmediklerini" ve "almadıkları" bildirdikleri bu yapma ilaçlar, üniversiteye 171 bin YTL’ye fatura edildi.

19 GÜNDE 15 REÇETE:

Yolsuzluğun farkına ilk kez 2004 sonunda varıldı. Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı 6 Aralık 2004’te Rektörlüğe gönderdiği yazıda, poliklinikte 19 gün içinde 15 öğrenciye cignolin içeren ve her birinin yaklaşık tutarı 430 milyon lira olan yapma ilaç reçete yazıldığı, bu reçetelerin faturasının ise Cebeci Kampüsü’ndeki Mediko Sosyal Servisi’nin karşı yolunda bulunan Selin Eczanesi’ne kesildiğinin saptandığı bildirdi.

UZMAN YAZMAMIŞ:

İncelenen reçetelerde, söz konusu etken maddenin, teşhise yer verilmeden yüksek dozlarda yazıldığına dikkat çekildi. Reçetelerin, poliklinikde deri hastalıkları uzmanı bulunmasına karşın, uzman olmayan altı farklı doktor tarafından değişik öğrencilere yazıldığının tespit edildiği bilgisi de aktarıldı. Bunun üzerine Rektörlük, 21 Aralık 2004 tarihinde, reçeteleri yazan doktorlar ve kontrol etmekle görevli başeczacı hakkında disiplin ve ceza soruşturması açtı. Soruşturma için komisyon kuruldu.

SKANDAL BÜYÜYOR:

İncelenen birçok reçetede teşhis yazılmadığı, çoğunda teşhisin cignolin tedavisiyle uyumlu olmadığı, başkalarının karnelerine sahte reçeteler tanzim edildiği belirlendi. Bunun üzerine soruşturma komisyonu, incelemenin genişletilmesini istedi. İncelemede, esas vurgun ortaya çıkarıld. Hazırlanan 11 Şubat 2005 tarihli ara raporda, 8 Ocak 2002-19 Ekim 2004 arasında 396 adet reçeteye cignolin içeren yapma ilaç yazıldığının saptandığı, bunların karşılığı 171 milyar 193 milyon 271 bin liranın ise Selin Eczanesi’ne ödendiğinin belirlendiği bildirildi.

SORUŞTURMA DURDURULUYOR:

Bu aşamada soruşturmaya YÖK el koydu. Soruşturma durdurulurken, 15 Şubat 2005 tarihli yazı ile soruşturma dosyasının bütün ekleriyle birlikte ivedi olarak YÖK Denetleme Kurulu’na gönderilmesi istendi. Soruşturma dosyasının YÖK Denetleme Kurulu’na gönderildiği 21 Şubat 2005 tarihinde, Ankara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da, "Selin Eczanesi yetkililerinin suça iştirak ettileri" şüphesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Reçeteleri kontrol makamı olarak görev yapan başeczacının, soruşturma tarihini takiben 30 Aralık 2004 tarihi itibariyle emekliye ayrıldığı, Selin Eczanesi’nin ise acilen kapandığı belirlendi. Tedavi karşılığı olmayan reçete yazmakla itham edilen pratisyen hekimlerin ise, halen göreve devam ettikleri bildirildi.

Bilirkişi: Haksız menfaat var

CUMHURİYET Savcılığı tarafından 3 haziran 2005 tarihinde Selin Eczanesi ile ilgili görevlendirilen bilirkişi eczacı, yapma ilaçların hazırlanmadan ve hastalara verilmeden fatura edildiğinin anlaşıldığını bildirdi. Bilirkişi, hazırladığı raporun sonuç bölümünde, "doktor-eczane ve kontrol mercii bir ekip halinde sahte reçete düzenleyerek, üniversiteyi zararı uğrattığı ve Selin Eczanesi’nin haksız maddi menfaat sağladığı anlaşılmaktadır" ifadesine de yer verdi.

Eczacı: El altından faturasız aldım

SELİN Eczanesi’nin sahibi Sema Kılıç’ın, reçetelerde yazılı miktardaki cignolin maddesine ait faturayı belgeleyemediği de öğrenildi. Öğrencilerin "almadık" demelerine karşın reçete karşılığı yapma ilacı öğrencilere verdiğini öne süren Kılıç, Savcılığa verdiği 25 ocak 2006 tarihli ifadesinde, faturalı fiyatı 7 milyar olan maddeyi el altından İstanbul’dan 1.5 milyara aldığını iddia etti.

Erkek öğrenciye vajinal preparat

YAPILAN inceleme sonunda, üniversiteden mezun olan ya da ilişiği kesilen 148 öğrenciye 559 kez hasta sevk belgesi düzenlendiği saptandı. Düzenlenen sevk belgeleriyle yazılan 559 reçetenin Selin Eczanesi tarafından Ankara Üniversitesi Öğrenci Sosyal Hizmet Birim Saymanlığı’na fatura edildiği belirtildi. Ayrıca bu reçetelere Helipak, Cravit, Klacid ve Cefaks isimli ücreti nispeten yüksek ilaçların yazıldığı, bazı erkek öğrencilere, Gyno Trosyd gibi vajinal preparatların da reçete edildiği saptandı.

Başeczacının kızına da yazılmış

REÇETELERİ kontrol mercii olan ve soruşturma açılır açılmaz emekliye ayrılan başeczası O.T’nin kızı Veteriner Fakültesi öğrencisi D.B.T için toplam 56 hasta sevk belgesi tanzim edildiği ve bu sevk belgelerine 25 kez cignolin içerikli yapma ilaç reçetesi yazıldığı. bu reçetelerin Selin Eczanesi tarafından üniversiteye fatura edildiği saptandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!