'Ankara sanayi başkenti olma yolunda'

Güncelleme Tarihi:

Ankara sanayi başkenti olma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 11:44

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Ankara'nın başkentin sanayisinden, hızla sanayinin başkenti olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Haberin Devamı

Çağlayan, Ankara'nın sanayileşmesi ile ilgili soruları yanıtlarken, Ankara Sanayi Odası'nın, Türkiye sanayisinde gerek firma sayısı itibariyle, gerek yarattığı katma değerle, gerek ihracatla, istihdamla ve üretim çeşitliliği ile Türkiye'nin 3. büyük sanayi odası olduğunu belirterek, İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yaptığı 500 büyük firma sıralamasında ortalama 30 firmanın, Ankara firması olduğunu kaydetti.

Ankara sanayisinin, Türk sanayisinde çok önemli bir yere geldiğini anlatan Çağlayan, “Savunma sanayi, yazılım sektörü (bilişim), elektronik sektörü, elektrik sektörü, ahşap ve metal işlerinde şu anda Ankara, Türkiye'de bir numara” dedi.

ANKARA SANAYİSİNİN FOTOĞRAFI

Çağlayan, 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin 4 milyon metrekarelik bir alandan oluştuğunu ve 195 fabrikanın bulunduğunu kaydederek, bölgenin gelişme sahasının ise yaklaşık 1 milyon 750 bin metrekare olduğunu söyledi. Yatırımlar tamamlandığında gelişme sahası ile beraber 5 milyon 750 bin metrekarelik bir alanda 270 fabrika olacağını ve şu anda yaklaşık 20 bin olan istihdamın 30 bine yükseleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Temelli'de 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin ASO tarafından yapıldığını ifade eden Çağlayan, bölgenin alt yapı çalışmalarının devam ettiğini ve toplam 6 milyon 200 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını anlattı. Çağlayan, sene sonunda fabrika inşaatlarının başlayacağını ve 18 ayda tamamlanacağını bildirdi.

Şu anda, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin tek kuruş devlet yardımı almadan tamamen sanayicinin kendi finansmanı ile yapıldığını vurgulayan Çağlayan, “Yaklaşık 100 trilyon civarında para sadece alt yapıya harcanacak, burada 300 fabrika olacak. Sanayiciler, fabrika inşaatına ve içindeki makine teçhizatına 3 milyar dolarlık bir harcama yapacak” diye konuştu.

Çağlayan, yine Temelli'de 4 milyon 500 bin metrekarelik bir alanda 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulacağını da bildirirken, Temelli'de ASO tarafından 5 milyon 200 bin metrekarelik Anadolu Serbest Bölgesi'nin kurulduğunu, TOBB Üniversitesi ile beraber 1 milyon 200 metrekarelik de teknoloji bölgesinin kurulacağını anlattı.

Haberin Devamı

Temelli'de 5 milyon metrekarelik Başkent Organize Sanayi Bölgesi ile 3 milyon metrekarelik Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'nin de kurulacağını anlatan Çağlayan, “Sadece Temelli'de toplam 25 milyon metrekarelik bir alanda Ankara Sanayi Havzası oluşturuluyor” değerlendirmesinde bulundu.

“ANKARA SANAYİ HAVZASI'NDA 100 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”

Bu alanın Türkiye'nin çoğu il merkezinden daha büyük bir alan olduğunu kaydeden Çağlayan, yatırımlar tamamlandığında bu bölgede toplam 100 bin kişinin istihdam edileceğini bildirdi. Çağlayan, havzanın bir kaç yıl içinde tamamlanacağını da kaydetti.

ASO Başkanı Çağlayan, şu anda Ankara'nın, Türkiye'nin toplam 73.4 milyar dolarlık ihracatının 2 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiğini belirterek, “İstihdam da ise sadece ASO'nun 3 bin üyesi 400 bin kişi istihdam ediyor” dedi.
Ankara'da sanayi, sanayinin altyapısı, kamu ve üniversitelerin bulunduğunu kaydeden Çağlayan, “Bunların hepsini birleştirdiğimizde iyi bir senkranizasyon, iyi bir uyum içinde Ankara sanayisi hızla ilerliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!