Ani duruş riskine dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Ani duruş riskine dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 22:02

NOBEL ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz Türkiye’nin yakın gelecekte en önemli probleminin yüksek cari açık ve bunun finansmanı konusunda yaşanacak sıkıntılar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Gazeteci ve akademisyenlerle İstanbul’da bir araya gelen ve Türkiye’de son kitabı “Eşitsizliğin Bedeli” yayınlanan Stiglitz Türkiye’nin uzun süredir devam eden cari açığının bir imaj problemi haline geldiğini vurguladı. Joseph Stiglitz Amerikan Merkez Bankası Fed’in parasal genişlemeyi sonlandırıp faiz artırımına gitmesinin de ani duruş riskini tetikleme potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin önemli ihracat pazarları olan AB, Rusya ve Orta Doğu’da görünümün hiç de iyiye gitmediğini belirten Stiglitz “Bence ABD’deki istihdam piyasasının iyileşmesi zaman alacak ve dolayısıyla bu da faiz artışını erteleyecek. Bu Türkiye’ye zaman kazandıracak bir durum. Ancak Türkiye için negatif olan durum Avrupa, Rusya ve Orta Doğu gibi Türkiye’nin ihracat pazarlarında görünümün olumsuz olması. Türkiye ekonomik olarak hiç de iyimser olmayan bir çevrenin ortasında.Türkiye ekonomik büyümesi yavaşlamaya başladı” diye konuştu.

YÜKSEK ENFLASYON

Türkiye’de reel faizlerin ekside olduğuna dikkat çeken Stiglitz “ABD’deki öncelik enflasyon değil istihdam. Ancak Türkiye’de enflasyona odaklanmanız gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 5-8 arası enflasyon beni rahatsız etmez. Ancak yüzde 9’lara ulaşan bir enflasyon özellikle finansal kırılganlığı olan ülkeler için yıkıcı olabilir. Türkiye’de finansal kırılganlık dediğimizde ise akla cari açık hemen geliyor” dedi. Stiglitz Türk Hükümetinin para politikasını siyasi amaçlar için kullanmasının da büyük tehlike olduğunu belirterek, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının da önemli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!