Andız pekmezi köylülerin geçim kaynağı oldu

Güncelleme Tarihi:

Andız pekmezi köylülerin geçim kaynağı oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 02:01

Akseki'de Toros Dağlarında yetişen iğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan aileler, sonbahar döneminde bu kozalaklardan pekmez üretiyor.

Haberin Devamı

Kuyucak Mahallesi'nde pekmez yapan Halil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, andız ağaçlarının kozalaklarını topladıklarını ve bunları imece usulü çalışan kadınların el birliğiyle kırarak ıslattığını söyledi.

Şırahanede ıslanan kozalakları daha sonra tavalara aktardıklarını ve 14 saat kaynattıklarını belirten Erdoğan, andız pekmezini bu yöntemle elde ettiklerini bildirdi.

Andız pekmezi yapımının zor ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Erdoğan, pekmezi İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde kilogramı 10 liradan satışa sunduklarını ifade etti.

"ANDIZ PEKMEZİ ŞİFA KAYNAĞI"
Andız pekmezinin ham maddesi olan andız kozalaklarını Toros Dağlarında bin 500-2 bin metre rakımlı yerlerden topladıklarını belirten Erdoğan, "Elde ettiğimiz pekmez doğaldır. İçerisinde herhangi bir karışım bulunmamaktadır. Doğal olarak yapılmaktadır. Andız pekmezi romatizmadan şeker hastalığına, idrar yolları iltihabından astıma birçok hastalıkta tedavi edici özelliği vardır. Şifa kaynağıdır" dedi.

Andız pekmezi yaparak aile bütçesine katkı sağlayan Fatma Duran da günde ancak bir iki çuval andız kozalağı toplayabildiğini, çuvalı sırtında taşıyarak köye getirdiğini söyledi.

Sabah saat 05.00'te başlayarak akşam geç saatlere kadar tavalarda pekmez kaynattıklarını belirten Duran, "Bu iş oldukça zahmetli, kozalakları toplamak çok zor. Dağlardan sırtımızda çuvallarla kozalakları taşıyoruz" diye konuştu.

Fatma Duran, 50-60 kilogram andız kozalağından yaklaşık 15 kilogram pekmez elde ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!