Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinden iptal kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 10:24

Anayasa Mahkemesi'nin Vergi Usul Yasası'ndaki bir hükmün iptaline ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ordu Vergi Mahkemesi, Vergi Usul Kanunu'nun, 4369 sayılı yasa ile değişik, 344. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “... bu ceza ziyaa uğratılan verginin bir katına, bu verginin kendi kanununda belirtilen normal vade tarihinden cezaya ilişkin ihbarnamenin düzenlendiği tarihe kadar geçen süre için bu kanunun 112'nci maddesine göre ziyaa uğratılan vergi tutarı üzerinden hesaplanan gecikme faizinin yarısının eklenmesi suretiyle bulunur” bölümünün, Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, itiraz konusu kuralda düzenlenen vergi ziyaı cezası, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülük karakteri taşımayan, ancak vergi ziyaı suçu işleyenlere öngörülen bir yaptırım olduğu kaydedildi.

Bu durum gözetildiğinde cezanın hesaplanmasında esas alınacak olan oranların yasayla belirlenmesi gerektiği kuşkusuz olduğu vurgulanan kararda, şöyle denildi:

“Kuralda, ziyaa uğratılan verginin bir katına eklenecek olan cezanın hesaplanmasında esas alınacak olan gecikme faizi oranının Bakanlar Kurulu tarafından ne zaman belirleneceğinin bilinmemesi ve bu durumun sonuçta öngörülecek ceza miktarında belirsizliğe yol açacak olması, Anayasa'nın, 38. maddesinde sözü edilen ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur ve 2. maddesindeki 'hukuk devleti' ilkelerine aykırılık oluşturur.”

Anayasa Mahkemesi, bu gerekçeyle düzenlemeyi iptal ederken, iptalle doğacak hukuksal boşluğu kamu yararını ihlal edici nitelikte görerek, gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!