Anayasa Mahkemesi'nden iptal

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinden iptal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Danıştay 5. Dairesi; baktığı bir davada, 1998 yılı Bütçe Yasası’nın 53. maddesinin (b) fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu düzenlemenin kısmi iptaline ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

İptal istemini Danıştay’daki dava konusu ile sınırlayarak inceleyen Yüksek Mahkeme, bütçe ile ilgisi bulunmayan düzenlemelerin Bütçe Yasası’na konulamayacağına işaret ederek, düzenlemeyi Anayasa’nın 161. maddesine aykırı bularak iptal etti.

1998 yılı Bütçe Yasası’nın sadece „emekli aylığı ve emekli ikramiyesi ödenmesi“ yönünden iptal edilen (b) fıkrasının birinci paragrafı şöyle:

“1.1.1998 tarihinden itibaren, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstegesi üzerinden emekli aylığı, adi malüllük aylığı, vazife malullüğü aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için emekli kesenek ve karşılıklarının bu ek gösterge üzerinden en az 6 ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı’na ödenmiş olması şarttır.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!