Anayasa Mahkemesi’nden ilginç yorum:Lozan’la verilen iskân mülkiyet kazandırmaz

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi’nden ilginç yorum:Lozan’la verilen iskân mülkiyet kazandırmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) Lozan Antlaşması çerçevesinde dedesi Rumlar ile Türklerin mübadele anlaşmasıyla 1924’te Safranbolu’ya gelen torun İhsan Vurucuoğlu’nun, Safranbolu’da verilen ancak Hazine’ye geçen ev ve araziyi 89 yıl sonra almak için yaptığı bireysel başvurusunu ilginç değerlendirmeler yaparak reddetti.

Haberin Devamı

Kararda, “Lozan Anlaşması ve Mübadele Sözleşmesi’nde mübadele sonucu Türkiye’ye gelenlere ev ve iskan verileceği belirtilmiş olup iskan hakkı verilmesiyle mülkiyetin kazanılacağı belirtilmemiştir” denildi.
Karara göre Vurucuoğlu’nun dedesi 1924’te mübadele çerçevesinde Türkiye’ye geldi. Devlet, dedeye Safranbolu’da ev ve arazi tahsis etti. Ancak dede kanuna göre ev ve arazinin mülkiyetini almak için beş yıl kullanma şartını yerine getirmeden Adapazarı’na taşındı ve feragat sözleşmesi imzaladı; 8 Ağustos 1952’de de vefat etti. Safranbolu’da, 1978’deki kadastro çalışmaları sırasında ev ve arazinin malikleri bulanmadığı için Hazine adına tescil yapıldı. Torun Vurucuoğlu 30 yıl sonra taşınmazların bedelinin ödenmesi için başvuruda bulundu. Ancak bu talebi ve açtığı davalar reddedildi. 11 Ocak’ta “adil yargılanma ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği” iddiasıyla AYM’ye başvurdu.

AYM KABUL ETMEDİ

AYM, dedenin mülkiyet hakkını kazanmak için beş yıl tahsis edilen ev ve araziyi kullanma şartını yerine getirmediği gibi hakkından feragat ettiğine, torunlarının ise taşınmazları geri almak için haklarını kullanmadıklarına dikkat çekti. AYM, başvuruyu “Yetkisizlik ve açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna” karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!