Aman ABD'de kotaya sıkışıp kalmayalım

Güncelleme Tarihi:

Aman ABDde kotaya sıkışıp kalmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2002 02:10

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Başbakan Bülent Ecevit'in ABD Başkanı George W. Bush'la görüşmesinde ABD ile ticarette dikkat edilmesi gereken konuları içeren bir öneri raporu hazırladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ABD'den Türkiye için bir ayrıcalık talep edilmediğini, önemli bir müttefiki olarak dış ticarette eşitlik istendiğini belirtti.

Satıcı, ABD gezisinin sadece kota pazarlığına dönüşmemesi gerektiğini vurgularken, bu gezideki taleplerinin ABD ile Tercihli Ticaret Anlaşması yapılması olduğunu söyledi. Türkiye'nin ABD'nin 1.2 trilyon liralık ithalat pazarından 3 milyar dolarla binde 25 gibi düşük bir pay aldığını hatırlatan Oğuz Satıcı, ABD'nin ise Türkiye'nin 60 milyar dolarlık ithalatında yüzde 5 pazar payına sahip olduğunu söyledi. İTKİB Başkanı Nuri Artok da, ‘‘Kotaların kalkması yetmez, 2005'de kotalar zaten kalkacak. Bizim istediğimiz ABD'nin birçok ülkeyle yaptığı Tercihli Ticaret Anlaşması'nı Türkiye ile de yapması’’ dedi.

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer ise ‘‘Biz ABD'ye yüzde 8 vergi uygularken, onlar bize yüzde 35 uyguluyor. Biz eşitlik istiyoruz’’ diye konuştu.

Bu gezinin hemen ardından New York'ta Türk Tekstil Ürünleri Sergisi düzenleyeceklerini açıklayan Oğuz Satıcı, Amerikalılar'a ‘‘Siz dışarı çıkamıyorsunuz, biz sizin ayağınıza geldik’’ mesajını vereceklerini ve ilk siparişleri alıp döneceklerini söyledi. 20-21 Ocak'ta yapılacak bu sergiye Türkiye'den 40 firma katılacak. Bakan Tunca Toskay ve Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de tekstilcilere eşlik edecek.

TİM, ABD'den neler bekliyor?

ABD ile sadece sanayi ürünlerini kapsayan Tercihli Ticaret Anlaşması yapılması yönünde Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığımızın ortak talebi ABD'ye acilen sunulmalı.

Tercihli Ticaret Anlaşması ile ABD-Türkiye arasında Türkiye aleyhine asimetrik olan gümrük tarifelerinin simetrik hale getirilmesi sağlanmalı.

ABD ve Türkiye arasında sanayi ürünlerinde mevcut tüm kota ve ticari kısıtlamalar kaldırılmalı.

Belli bir oranda ABD hammamddeleri ile Türkiye'de üretilen ihrac sanayi mallarının ABD'ye gümrüksüz ve kotasız girmesi sağlanmalı.

ABD'li ve Türk yatırımcıların Türkiye ve ABD'de karşılıklı olarak yapacağı sanayi ve turizm yatırımları ABD'li finans kuruluşları tarafından uzun vadeli kredilerle teşvik edilmeli.

Bu Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bir parçası olarak ayrıca Türkiye sınırları içinde Ürdün-İsrail-ABD arasında başarılı bir şekilde 6 değişik bölgede faaliyet gösteren Qualified Industrial Zone (QIZ)'ların birkaç benzerinin de ABD ve Türkiye arasında yapılmalı. Buralarda asgari yüzde 10 ABD hammadde girdisi ile üretilecek Türk ihraç sanayi ürünlerinin Türkiye ve ABD'ye gümrüksüz ve kotasız girmesi sağlanmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!