Altyapısını enerji sektörüne açacak elektrik kesintisini haber verecek

Güncelleme Tarihi:

Altyapısını enerji sektörüne açacak elektrik kesintisini haber verecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 00:00

Turkcell, baz istasyonlarının kontrol edildiği kapsamlı şebeke sistemiyle elektrik kesintilerini anında dağıtım şirketlerine bildirecek. Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, “Kesinti Uyarı Sistemi ve kaçak elektrik kullanımını önelemek için M2M ile enerji sektörüne hizmet vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TURKCELL, Kartal’da bulunan Şebeke Kontrol Merkezi’nin (NCC) altyapısından faydalanarak enerji sektörüne hizmet vermeye hazırlanıyor. Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell baz istasyonlarının takip edildiği sistemi enerji alanında da kullanılcağını belirterek, “Elektrik kesintisi uyarı sistemi oluştuyoruz. Böylece baz istasyonlarından aldığımız kesinti bilgisini anında elektrik dağıtım şirketlerine göndereceğiz. Müdahale süresinde avantaj sağlayacak sistemle farklı sektörlerede fayda sağlayacağız” dedi.

Şebeke anında mesaj atacak

Turkcell Şebeke Kontrol Merkezi ile baz istasyonlarını gerçek zamanlı izleyerek, şebekenin performans ölçümlerini yapan Turkcell, telekomünikasyon için sağladığı iş gücü ve zamandan sağladığı tasarrufu enerji sektörüne taşımaya hazırlanıyor. Terzioğlu, NCC hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Burası bizim ana merkezimiz. Herşeyi izleyebildiğimiz bir yapıya sahibiz. Farklı alanlarda da hizmet verebileceğimizi düşündük. Elektrik dağıtım şirketleride bu alanlardan birisi. Dağıtım şirketlerinin böyle bir altyapı tek tek kurmaları mümkün değil. NCC üzerinden yapılan sistemle bölgelerinde elektrik kesintilerinden daha kısa sürede haberdar olabilecekler. Böylelikle müdahale süresi kısalmış olacak.”

Haberin Devamı

Altyapı sektörlere açılıyor

Terzioğlu, amaçlarının Turkcell’in şebeke sistemini yalnızca kendi müşterilerine ve mobil iletişim sektörüne değil kurumsal çözümlerle farklı sektörlerede açmak olduğunu anlatarak, “Elektrik Kesintisi Uyarı Servisi’ne abone olan kurumsal hatlara, yaşanan elektrik kesintisi bilgisi, bu kesintilerin yaşandığı baz istasyonunun adres bilgisi, kesinti başlangıç ve bitiş zamanlarıyla birlikte sms ve web ara yüzü üzerinden iletilecek. Böylece dağıtım şirketleri müşteri şikayetlerinden önce elektrik kesintisinden haberdar olacak. Ayrıca 3 ay geçmişe yönelik kesinti raporları olacak. İki şirket şuanda sistemi test ediyor” dedi.

Rüzgar bazlarda ölçülüyor

Turkcell’in altyapısını farklı sektörlerde kullanılması için talep de aldıklarını anlatan Terzioğlu, “Rüzgar ölçümü yapmak için baz istasyonlarını kullanmak isteyen kurumlar var. Hava durumu farklı alanlardan birisi. Ege Üniversitesi’nden rüzgar ölçümleri için yapılan bir çalışmada kullanılıyor. Şu anda kendi içimizde yarattığımız fikirler ve dışardan gelen taleplerle birlik ilerliyoruz. Zamanla yeni fikirlerle yeni olanaklar çıkacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

M2M’de tartışmalı vergiler kalktı

MAKİNELER arası iletişim olarak tanımlanan M2M, üzerindeki tartışmalı 37 TL’lik ilk Tesis Özel İletişim vergisi (ÖİV) Resmi Gazete’de yayınlanarak kaldırıldı. 15 Haziran’da  yayınlananan yasa 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. Böylece sadece ilk yıl alınan vergi artık alınmayacak. 2020 yılında 50 milyar cihazın iletişiminde kullanılacağı öngörülen M2M sektörü ilk yıl alınan vergiler nedeniyle Türkiye’de beklenilen seviyede büyüme kaydedememişti. Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, şöyle konuştu: “M2M için heyecanlı bir süreç başlıyor. Bu dünya uçsuz bucaksız. Turkcell olarak kamu ve özel şirketlere sunduğumuz M2M çözümleri ile 2011’de ülke ekonomisine 317 milyon TL kazandırdık. Vergilerin kalkmasıyla bu rakamın bir yıl içinde 1 milyar TL’ye çıkacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!