Altınlarını satan Suriyeliler, Kilis'te piyasayı canlandırdı

Güncelleme Tarihi:

Altınlarını satan Suriyeliler, Kiliste piyasayı canlandırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 15:29

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e gelen Suriyeliler'in ihtiyaçlarını karşılamak için beraberlerinde getirdikleri altınları satması, altın piyasasını canlandırdı.

Haberin Devamı

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilis'e gelen Suriyeliler'in bir bölümü kurulan konteyner kentte, diğer bölümü ise tutukları evlerde günlük hayatlarını yaşamaya çalışıyor.

Evlerde yaşayan Suriyeliler bazı ihtiyaçlarını karşılamak için beraberlerinde getirdikleri altınları satıyor.

Kilis Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Zafer Bilik, kente gelen Suriyeliler'in ihtiyaçlarını karşılamak için altınlarını sattığını ve bu sayede Kilis'teki altın piyasasına canlılık geldiğini söyledi.

Altının yükte hafif, paha da ağır olma ve dünyanın her yerinde satılabilme özellikleri sayesinde Suriyeliler'in altınlarını yanlarına alarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Bilik, “Suriyeliler ülkelerinden gelirken yanlarında takılarını, küpesini, yüzüğünü, kolundaki bileziğini de getirdi. Burada ihtiyaç duyduklarında kuyumcuya satıyorlar. Altınlarını satan Suriyeliler bu paralarıyla gıda alıyor, temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu sayede Kilis'te altın piyasasına canlılık geldi diyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

“Çorbada bizim de tuzumuz olsun"

Bilik, durumu iyi olan ve ticaretle uğraşan bazı Suriyeliler'in de evlenecek çocuklarının altın ihtiyaçlarını, Kilis'ten karşıladığını dile getirdi.

Kuyumcu esnafı olarak altınlarını satmaya gelen Suriyeliler'e ellerinden geldiğince yardımcı olduklarını vurgulayan Bilik, “Suriyelilerden aldığımız altınlardan kar beklemiyoruz. Onlardan gelen eski ve kıratı düşük altınları yeni altın fiyatından satın alıyoruz. İstiyoruz ki yedikleri çorbada bizim de tuzumuz olsun” diye konuştu.
Kuyumcu Murat Dabanıuzun ise Kilis'e gelen ilk Suriyeliler'in halkın fakir kesiminden olduğunu belirtti.

Bu Suriyeliler'in geçimlerini sağlamak amacıyla Kilis'te “baya” altın satışı yaptığını bildiren Dabanıuzun, “Daha sonra oralardaki karışıklık artınca buraya gelen maddi durumu iyi Suriyeliler ise yeni yeni ufak tefek altın almaya başladılar. Ama genelde gelen Suriyeliler'in maddi durumu kötü olduğu için altın satanların oranı daha fazla” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!