Altın, gümüş, platin bonoları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Altın, gümüş, platin bonoları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 12:57

Kıymetli madenlerin menkulleştirilmesine ilişkin tebliğle birlikte, yeni yılda tasarruf sahipleri altın, gümüş, platine dayalı bonolarla tanışacaklar.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Serdar Çıtak, altın, gümüş ve platine dayalı bonoların, tasarruf sahipleri için yeni bir yatırım aracı, ihraçcılar için ise alternatif bir finansman yöntemi olacağını bildirdi.

2001 yılında İAB ve altın piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren Çıtak, altın, gümüş ve platine dayalı bonoların İAB`ye üye bankalar tarafından ihraç edilmesi yönünde önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Ülkemizde sermaye piyasaları ile kıymetli maden piyasalarının birbirine entegre olması açısından çok önemli bir girişim ve kıymetli madenlerin menkul kıymetleştirilmesi anlamında bir ilkin gerçekleştirildiğini vurgulayan Çıtak, buna ilişkin tebliğin de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından (SPK) 26 Aralık 2001`de yayımlandığını belirtti.

Çıtak, şöyle dedi: ``Altın, gümüş ve platine dayalı bonoların ihracının ve ikinci el piyasasının oluşturulmasının İAB tarafından gerçekleştirilmesiyle, atıl duran kıymetli maden stokunun likiditesi artırılarak ekonomiye kazandırılması sağlanacak ve söz konusu bonolar, tasarruf sahipleri için yeni bir yatırım aracı, ihraçcılar için ise alternatif bir finansman yöntemi olacaktır.``

BONO ESASLARI

Tebliğ hükümlerine göre, altın, gümüş ve platin bonoları, belli miktarda standart veya standart dışı altın, gümüş veya platin cinsinden borçlu sıfatıyla düzenlenip Kurul kaydına alınmak suretiyle ihraç edilerek satılacak emre veya hamiline yazılı menkul kıymet niteliğindeki kıymetli evraktan oluşuyor.

İAB üyesi bankalar tarafından ihraç edilecek altın, gümüş ve platin bonolarının vadeleri, 60 günden az, 720 günden fazla olmamak üzere 30 gün ve katları olarak ihraçcı tarafından belirlenecek.

Bu bonoların bedelleri, kıymetli maden cinsinden, kıymetli madenin Borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatı esas alınarak, Türk Lirası cinsinden veya ödeme tarihinde Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz satış kuru esas alınarak döviz cinsinden ödenecek.

Altın, gümüş ve platin bonolarının ikinci el piyasada alım satım işlemleri İAB`ye üye kuruluşlar tarafından İAB`de gerçekleştirilecek.

2001`DE ALTIN PİYASASI

Türkiye`de yaşanan ekonomik kriz ortamında diğer sektörlerdeki daralmaya paralel olarak altın sektöründe de bir daralma yaşandığını hatırlatan Çıtak, bununla birlikte altın ve diğer kıymetli madenlerin, yatırımcısını en çok koruyan yatırım aracı olma özelliğiyle dikkat çektiğini vurguladı.

Çıtak, ``Altın sektöründe yaşanan bu daralmaya karşın kuyumculuk sektörünün yurtdışındaki pazarlara ihracat şansını zorlamasıyla bu olumsuz etki bertaraf edilmiştir. Bu çerçevede İAB`de 2001 yılında 102 bin 985 kilo altın, 59 bin 400 kilo gümüş ithalatı gerçekleştirilmiştir`` şeklinde görüş bildirdi.

11 EYLÜL`ÜN ETKİSİ

Çıtak, 11 Eylül`de ABD`de yaşanan terörist saldırıların dünya piyasalarında finansal koruma aracı olarak altının önemini bir kez daha vurguladığını, bununla paralel olarak İAB`ye yönelen altın talebinde de artış olduğunun gözlemlendiğini söyledi.

2001 yılında, Türkiye`deki piyasalar ve ekonomideki daralmanın, Türk hane halkının elindeki altını satmasına neden olduğunu belirten Çıtak, ``Bu da, İAB hacmini olumsuz etkilemiştir. Ancak 2001 yılı tüm bu olumsuz iktisadi koşullara rağmen İAB açısından yeni projelerin gerçekleştirildiği ve faaliyetlerin giderek arttığı bir yıl olmuştur``dedi.

``Dore Bar`` olarak adlandırılan altın madeninden çıkan altının, İAB`de alım satımına ilişkin tebliğin 1 Temmuz 2001`de yayımlandığını kaydeden Çıtak, ``Dore Bar`ların İAB`de işlem görmeye başlamasıyla, Türkiye`de madenden üretilen altının Borsa`da uluslararası fiyatlarla işlem görmesi ile üreticiye ve rafinericiye doğrudan Borsa kanalıyla ulaşması sağlanmıştır`` diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!