Altın artınca risk azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Altın artınca risk azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 00:00

Ali Babacan, yastık altındaki altınların bankacılık sistemine girmesinin, Türkiye’ye yönelik risk algısını azaltacağını söyledi. Babacan, “Vatandaşın altına yatırım yapmasında sorun yok. Yeter ki evinde değil bankada tutsun” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, yatırım için altını tercih etmesinde bir sorun olmadığını belirterek, “Yeter ki altını evinde değil bankacılık sisteminde tutsun. Böylece Türkiye’ye fayda ve imkân olarak geri dönsün” dedi. Şu anda ülkenin toplam rezervinde sadece dövizin ve bankacılık sistemindeki altının görüldüğünü kaydeden Babacan, “Vatandaşın yastık altında ne kadar altını var bu resmi kayıtlarda görünmüyor. Halbuki bu yastık altı altın finans sistemine ne kadar girerse, Türkiye’nin gerçek rezervleri ortaya çıkacak ve dışardan bakıldığında ülkenin risk algılaması düşecek” diye konuştu. 

ÖZEL SEKTÖRÜN BORÇLULUĞU

Babacan, 4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, özel sektörün borçluluğuna değinerek şunları söyledi: “Bizim Türkiye olarak dış borcumuz var. Kamunun dış borcunu geçen yıl sonu itibariyle net anlamda sıfırladık, 2012 sonu itibariyle 26 milyar dolar artıya döndük. Ama özel sektörümüz yoğun biçimde üretim, yatırım ve ihracat yapması dolayısıyla yurtdışından kredi alıyor ve bizim özel sektörümüzün dış borcu var. Milli gelirimize oranla ürkütücü seviyede değil belki ama Türkiye’nin toplamda kamu artı özele baktığımızda dış borcuna karşılık elindeki rezervler oldukça önemli. Bu sebeplerden dolayı dışardan bakıldığında Türkiye’nin olduğundan daha zayıf bir görüntüsü söz konusu. Gerçek varlığın, gerçek gücün kayıtlarda olabildiğince sağlıklı gösterilebilmesi durumunda, Türkiye’nin riskliliğinin azalmasının yanı sıra dış borçluluk açısından dış görünümü de kuvvetlenecek.”

Haberin Devamı

Alım-satımda altın teminat olacak

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş da, Altın Zirvesi’ndeki konuşmasında SPK olarak, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması amacıyla yaptıkları düzenlemeyle, sermaye piyasası araçlarının alım satımında bundan sonra altının teminat olarak kabul edileceğini söyledi. 1 hafta 10 gün sonra sermaye piyasası işlemlerinde belli ölçülerdeki standart dağıtımlarda hazine bonosu ile alım satımı ve teminatı kullanabileceğini kaydeden Ertaş, “Altın sektörünün bu dalgalı seyre alışması gerekli. Ticari hayatında bu seyre göre şekillendirilmesi gerek. Şirketler alternatif finans kaynaklarını değerlendirmesi
gerek” dedi.

Haberin Devamı

ÖTV önemli bir engel

İSTANBUL Altın Borsası’nın (İAB) Borsa İstanbul ile bir araya getirdiklerini belirten Ali Babacan, “2012’de AİB’e baktığımızda 15.5 milyar dolarlık bir işlem hacmi var. Bu yılın ilk 5 ayında borsada işlem gören altın rakamlarına baktığımızda 9.4 milyar dolara ulaşmış durumda. O nedenle altın borsasının gelişmesinin önündeki engellerin kalkması önemli. Özellikle kıymetli taş, pırlanta, elmas gibi ürünlerde ÖTV var. Bir yandan Borsa İstanbul’un uluslararası bir kurum olmasını sağlamamız, diğer yandan da ÖTV’yi düşündüğümüzde durum zor. ÖTV’nin önemli bir engel olduğunun farkındayız. Ancak içerideki lüks tüketim üzerindeki vergi ile işin borsacılık boyutunu nasıl bir arada düşünebiliriz? ÖTV’yi nasıl engel olmaktan çıkarabiliriz? Bu bizim için önemli bir ev ödevidir. Bunu da mutlaka çalışmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Altın saklama merkezi Kuyumcukent’e taşınıyor

BORSA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun sermaye piyasaları için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sermaye piyasalarında yapay ve dikey entegrasyonunu konuşuyoruz. Yeni ismiyle Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın operasyon merkezi ve saklama merkezini Takasbank ile birlikte KUYAŞ tarafından yapılan ve hizmete sokulan Kuyumcukent’te taşınmasını planlıyoruz. Bu konuda kendilerini davet ettik, görüştük. Hâlâ da pazarlıklar devam ediyor. Onlar bizden para istiyor, biz onlardan istiyoruz. İnşallah anlaşacağız. Bir sonraki aşamada üzerinde anlaştığımız plan çerçevesinde 800 metrekarelik hacme kadar genişleyebilecek kasa dairesi planlıyoruz. Bu, nereden baksanız bin 600 ton altının rahatlıkla saklanmasına alt yapı oluşturacak. İleride Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin bir kısmının Türkiye’ye getirilmesi ve diğer bankaların da rezervlerini Türkiye’ye getirmeleri de planlanıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!