Altın 1230 dolarla rekor kırdı Cumhuriyet 400 lirayı da aştı

Güncelleme Tarihi:

Altın 1230 dolarla rekor kırdı Cumhuriyet 400 lirayı da aştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Euro Bölgesi’ndeki borçlu ülkelere sağlanacak olan acil yardım fonunun döviz kurlarında baskı yaratacağı korkusu, altın fiyatlarını Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008’den bu yana görülen en yüksek düzeye taşıdı. Altının onsu dün uluslararası borsalarda 1230 doları aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte içeride çeyrek altın da yeniden 100 liranın üzerine çıktı.

Serbest piyasada yurtdışı gelişmelere bağlı olarak artışa geçen altın fiyatları içeride de hızla yükseldi. Kapalıçarşıda Cumhuriyet altını 400 liranın üzerinde işlem görürken, serbest piyasada ise 404 TL’den günü tamamladı. Altın fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etkenin Almanya ve İsviçre’den gelen yoğun talep olduğunu belirtiliyor. Altın fiyatlarındaki bu rekor yükseliş, aynı zamanda Almanya’daki, Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’daki borç krizinin diğer ülkelere de yayılmasını önlemek için devlet tahvili satın alabileceğini açıklamasının olası enflasyon etkisine yönelik endişeleri de yansıtıyor.

Küresel yatırımcılar zaten 2008’de uluslararası yatırım bankası Lehman Brothers’ın çöküşünün küresel piyasaları sarmasıyla birlikte, güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmeye başladı. Altın fiyatları finansal kriz zamanlarında ya da ABD dolarının değer kaybettiği dönemlerde hep yukarı bir seyir izledi. New York merkezli emtia işlemleri yapan Manfra, Tordella & Brookes şirketinin Başkanı Michael Kramer, “Denizaşırı ülkelerden gelen altın talebinde büyük bir artış görüldü. Talebin büyük bir kısmı da Almanya kaynaklı” dedi. İsviçreli UBS bankasının kıymetli metaller stratejisti Edel Tully, “Altın talebi o kadar büyük ki talebi karşılamakta sorun yaşanabilir” dedi.

İspanya paket açıkladı İMKB yüzde 2.68 yükseldi

İSPANYA’nın bir dizi harcama kısan tedbirleri piyasaları olumlu etkiledi. Yurdışı piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 2.68 oranında yükseldi. Borsa kapanışı 57.976 puandan yaptı. İspanya’nın bütçe çağını daraltmaya yönelik tedbirler arasında kamu çalışan sayısının bu yıl 13 bin azaltılması, memur maaşlarının 2010’da yüzde 5 düşürülmesi, 2011’de ise dondurulması, emekli maaşlarındaki zamların ise 2011’de azaltılması yer alıyor. Piyasalar alınan bu tedbirlere karşı ükselişle cevap verirken, Avrupa borsalarında yüzde 2’nin üzerinde yükseliş gözlenhdi. Euro ise dolar karşısında değer kazanarak 1.27 seviyelerine kadar tırmandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!