Almanya'daki Türklere ‘İşyeri Kurma’ projesi

Güncelleme Tarihi:

Almanyadaki Türklere ‘İşyeri Kurma’ projesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

620 bin Türk işçisinin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti, kendi işlerini kurmak isteyen Türk serbest girişimcilerine kapılarını açtı. Demir-çelik ve kömür sektörünün kapanması sonucu eyalet, büyük bir kriz yaşadı. Ekonomik alanda Almanya'nın yapısal bir değişim geçirmesi, Türk işçilerini de etkiledi. Federal hükümet, dört yıldanberi, oluşan değişime ayak uydurabilmek için büyük işletmelerden küçük ve orta ölçekli işletmelere geçmek için işyerlerinin sayısını arttırmayı öngördü. İstihdamı arttırmak, gençlere çağdaş mesleklerin yeni bilgilerini hızla verebilmek amacıyla ‘‘İşyeri Kurma’’ projesi uygulamaya kondu.

Essen'de Türkiye Araştırmalar Merkezi öncülüğünde bağlantı büroları yaşama geçirildi. İşyeri kuran yabancılar ile ekonomiyi teşvik kurumları arasında yol gösterici bir işlev gören bu bürolar, yabancı işçiler arasında ençok Türklerin büyük ilgisini çekti. Türkler, temizlik şirketlerinden, kuaförlüğe, mühendis bürolarından gözlükçülüğe kadar 91 değişik dalda faaliyet göstermeye

başladılar. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Orta Ölçükli İşletmeler, Teknoloji ve Ulaştırma Bakanı Wofgang Clement, çoğunluğu Türk olan 300'e yakın yabancı girişimçiye hitaben yaptığı konuşmada, ‘‘Kurulan her işyeri, 3.4 işgücü kazandırıyor. Türkleri bu işyerlerini kurmak için büyük bir partner görüyoruz’’ dedi.

42 BİN İŞYERİ

Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin Almanya çapında yaptığı araştırmalar, Almanya'da 42 bin serbest girişimçinin bulunduğunu ortaya koydu. 2010 yılında Türklerin işyeri sayısının 66 bine ulaşması bekleniyor. Bugün 168 bin kişilik bir istihdam sağlayan Türk işletmelerinin, 2010 yılında 339 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı belirtiliyor. Bu işyerlerinin 2010 yılında toplam yatırım hacimlerinin 14.6 milyar marka, yıllık ortalama cirolarının ise 60.6 milyar marka çıkması bekleniyor. Aynı araştırmaya göre, Türk işletmelerinin müşterilerinin yüzde 37.3'ünü Almanlar oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!