Almanya, Opel için GM’ye destek verecek

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Opel için GM’ye destek verecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble buna gerekçe olarak da fabrikalarda çalışan 25 bin Alman’a destek olmak için kendilerini sorumluluk altında hissetmelerini gösterdi.

Çözüm üretmeye devam

Yönetimin Opel fabrikalarında çalışan insanları gözardı ederek hareket edemeyeceğini belirten Schaeuble, “Çözüm yolları aramaya ve bu durumdan etkilenenlere yardım bulmaya devam edeceğiz” dedi. Eski maliye bakanı Peer Steinbrueck’in, “Opel sorununun çözüme kavuşturulamaması Almanya’ya 3 milyar Euro’ya mal olur” sözünün doğru olduğunu vurgulayan Schaeuble, bunun Opel’in yeniden yapılandırılması için gereken paraya eşdeğer olduğunu ifade etti. Schaeuble ayrıca, şimdilik çıkan karara göre GM’in, hükümet tarafından verilen 1.5 milyar Euro’yu geri vermesi yönünde olduğunu dile getirdi.

Forster istifa ediyor

GM kanadında yaşanan bir diğer önemli gelişme ise, GM Avrupa Başkanı Carl-Peter Forster’in iflas edeceğini açıklaması oldu. GM’in yaptığı ‘U dönüşü’nün ardından istifa edeceğini açıklayan Forster’in henüz işi bırakma gerekçesi hakkında bir konuşma yapmadığı belirtildi. GM yönetimi de bu kararın ardında kişisel bir sebep olduğu taktirde tatmin edici açıklamanın yapılacağını kaydetti. Forster’ın yerine ise, Chevrolet Avrupa’nın her geçen yıl satış grafiğini yukarılara çekmesinde önemli rol oynayan David Reilly’nin getirileceği belirlendi.

Henderson: 50 milyar doları Opel için de kullanabiliriz

GENERAL Motors (GM) CEO’su Fritz Handerson, Alman hükümetinin yardım planını geri çekmesi riskine karşılık, gerektiğinde ABD hükümetinin GM için hazırladığı kurtarma paketindeki 50 milyar doların Opel için de kullanılabileceğini açıkladı. Alman hükümetinin 1.5 milyar Euro’sunu serbest bıraktığı ve geriye 3 milyar Euro’nun kaldığı toplam 4.5 milyar Euro’luk paketin iptal edilmesine karşılık böyle bir açıklama yapan Handerson, hükümetin verdiği 1.5 milyar doların geri ödeneceğini söyledi.

Merkel, Obama’dan çözüme yardım istedi

GENERAL Motors’un Opel’i satmaktan vazgeçtiğini ve Avrupa’daki tesislerden 10 bin çalışanının işine son vereceğini açıklaması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama’ya telefon etti. Obama’dan yardım isteyen Merkel, telefon görüşmesinden sonra “ABD hükümetinin karardan haberi yokmuş. Sorunun çözümü için Obama hükümeti ile görüşmeleri sürdüreceğiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da GM’nin kararında kendilerinin hiçbir etkisinin bulunmadığını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!