Almanya’da mescit ayrılığına üzüldü ‘diaspora’ istedi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da mescit ayrılığına üzüldü ‘diaspora’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası genel kuruluna katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Beni burada bir mescide götürdüler. Yanında bir başka mescit daha vardı. ‘Aman oraya girme, onların cemaati ayrı’ diye uyardılar. Allah’ın ibadet yerini bile ayırmışız” dedi.

TÜRKİYE dışındaki işadamlarını Dünya Türk İş Konseyi’nde (DTİK) tek çatı altında toplamaya çalışan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Münih’te ilginç örneklerle parçalanmışlığa dikkati çekti. Tanık olduğu bir mescit çatışmasını anlatarak “Allah’ın ibadet yerini bile ayırmışız” diyen Hisarcıklıoğlu, “Gelin kendi diasporamızı oluşturalım” çağrısı yaptı.

Otomatik eşleme olacak

Hisarcıklıoğlu, Münih’te Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Kurulu’ndan sonra Türk işadamlarıyla çalışma yemeğinde buluştu. Hisarcıklıoğlu’nun açıkladığı projenin bir ayağıyla TOBB, dünyadaki Türk işadamlarını otomatik olarak eşleyecek. DTİK’in internet sitesi sayesinde örneğin Türkiye’den kereste satan üretici ile Macaristan’da kereste arayan Türk yatırımcı otomatik olarak eşleşecek.

Kararlar Ankara’da alınmıyor

Hisarcıklıoğlu, işadamlarına şöyle seslendi: “Kararlar artık Ankara’da alınmıyor. Karar aldığımız merkezlerden birisi Washington, diğeri Brüksel. Burada verilen kararların biz Türkiye’de yasasını çıkarıyoruz. Görüş söyleme, etkin olma şansınız yok. İşte buralarda etkin olmak için Eurochambers’daki etkinliğimiz çok önemli. Allah bize doğalgaz vermemiş, petrol vermemiş ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. Bunun için şükrediyorum. Diğerlerinin hepsi biter, ama müteşebbis ruhu bitmez. Tek eksiğimiz birlikte hareket etme kültürü. Türkleri her yerde buluyorsunuz, ama büyük bir parçalanmışlık var.”

Para gören ayrı baş

Hisarcıklıoğlu, cebi biraz para görenin ayrı başı çektiğina işeret ederek, şöyle konuştu: “Lütfen ortak hareket etme kültürünü geliştirelim. Binlerce dernek bizi etkin yapmaz. Etkin olmak için tek çatıda toplanmalıyız. Etkin bir diaspora için bir araya gelmeyi öğrendik. Gelin kendi diasporamızı oluşturalım. Fransa’da 500 bin Ermeni ortak hareket ediyor. 300 milyonluk ABD’de 6 milyon Yahudi var. Ama ABD’ye başkan olacak her adam önce İsrail’e bağlılığını ispat ediyor. Nasıl oluyor bu? Birincisi para, ikincisi dayanışma.”

Kaybeden dernek kuruyor

Türkiye’de her dört kişiden birinin dernek-vakıf gibi örgütlerde başkan olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: “Dernekte seçimi kaybeden yeni dernek kuruyor, başkan seçiliyor. Bu kadar başkanın olduğu yerde hiçbir iş olmaz. Burada beni bir mescide götürdüler, yanında başka bir mescit var, ‘Aman oraya gitme’ dediler. Niye? ‘Onların cemaati ayrı.’Allah’ın ibadet yerini bile ayırmışız. Sanki diğer mescitte namaz kılsak dinden çıkacağız.”

Dubai krizi Türkiye’yi cazibe merkezi yapar mı

RİFAT Hisarcıklıoğlu, Dubai’deki krizin Türkiye’ye fırsat oluşturup oluşturmayacağına dönük tartışmayı şöyle değerlendirdi: “Daha güvenli bir liman olabiliriz. Türkiye çok fazla borçlu bir ülke değil. Türkiye cazibe merkezi olur mu? Olur. İş ve yatırım yollarının önündeki engelleri kaldırırsanız olur. Mevcut teşvik sistemi 2010’a kadar. 2010’dan sonraya bakmak lazım. İnşallah Hazine bunun üzerinde çalışıyordur.”

Katsayı sorununu Meclis çözmeli

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Danıştay kararı üzerine tartışılan katsayı sorununa Meclis’in kökten çözüm bulmasını istedi. Almanya’da işsizlik oranı yüzde 8 iken Almanya’daki Türklerde yüzde 30 olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu korkunç bir rakam. Şimdi sanayi odamız Türk gençlere yönelik meslek kursları veriyor. Bu çok önemli” dedi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz ilk günden beri mesleki eğitimin önemini anlatıyoruz, 2002’den bu yana söylüyoruz. Gelişmiş ülkelerde eğitimin yüzde 65’i meslek liselerinde oluyor. Ama ondan sonra da önü açık. Türkiye’de bunun tam tersi, yüzde 65’i düz liselerde. Yaptığımız ankette gördük ki meslek lisesinde okuyanlar geleceklerinden umutsuz. Türkiye’nin geleceğini bu nesiller sırtlayabilir mi? Karşınıza eleman geliyor, ne iş yaparsın, her işi yaparım abi. O hiçbir işi yapmıyor demektir. Türkiye kendi geleceğine dinamit suyu döküyor. Nedir bu? Mesleki eğitimi ikinci sınıf eğitim yaptığı için. Geleceğini kapattık. Önüne engel koyduğun zaman, önüne bir hayal, bir hedef koyamazsan niye tercih etsin? Meslek yüksek okulu mezunları da askerliklerini er olarak yapıyor. Meslek lisesinden uzaklaşmasının bir başka nedeni de bu. Yedek subaylık kız alırken bile önemli. Anadolu’da önemli bu. Meclis’in üzerinde irade var mı? Meclis’in buradaki belirsizliği gidermesi lazım. Hiç başkasıyla uğraşılmaması lazım. Meclis’in bunu çözmesi lazım. İşi kökten çözecek olan Meclis’in alacağı karardır.”

Garsona sipariş vermeye korkuyoruz

TÜRKİYE’de son 30 yılda çok şeyin değiştiğine vurgu yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turizme yatırım yapıldığında biz ‘Bu kadar turisti nasıl çekeceğiz’ derdik. Ben dahil hepimiz Özal’ı vatan haini gibi gördük. Ama adam bizi bizden iyi tanıyormuş. ‘Türkler hizmet etmeyi bilmez’ dedik. Ama geldiğimiz aşamada Akdeniz çanağının en iyi otelleri Türkiye’de. İşte bu salonlarda iki günden beri yemek yiyoruz. Garsona ‘Yemeğimiz biraz hızlı gelsin’ demeye korkuyoruz, ikinci yemeği söylemeye çekiniyoruz. Garson sana ters ters bakıyor. Gel bir de Türkiye’de gör sen servisi. Müşteriyi kıracağım, inciteceğim diye yapmadığı incelik kalmıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!