Almanlar vergi için tavuk sayıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar vergi için tavuk sayıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da bir yılda tüketilen yumurta sayısı 18 milyarı bulurken Maliye'ye bildirilen tavuk sayısının az olması ortalığı karıştırdı. Vergi kaçırıldığından şüphelenen Maliye, kesin tavuk sayısını belirlemek için inceleme başlattı.

Almanya'da bir yılda tüketilen yumurta sayısı ile tavuk yemi üretiminin çok yüksek olmasına karşılık, tavukçuluk şirketlerinin Maliye'ye bildirdikleri tavuk sayısının düşük olduğunu ve bu yüzden vergi kaçırdıklarını fark eden vergi daireleri tavukçuların peşine düştü. Bu kadar yemi yiyen ve bu kadar yumurtlayan tavuk sayısının daha fazla olması gerektiğini öne süren Vergi Daireleri, çiftliklere operasyonlar düzenleyip kontrola başladı.

Tarım ve Hayvancılık Birliği'nin verdiği bilgiye göre, Almanya'da yılda 18 milyar yumurta tüketildiği, yaklaşık 50 milyon adet tavuk olduğu kaydedildi. Almanya'daki yumurta üretiminin de 14 milyar olmasına karşılık, büyük bir bölümü Hollanda'dan olmak üzere 6.5 milyar yumurta ithal edilip 2.5 milyar yumurtanın ihraç edildiği belirtildi. Alman Tavukçular Birliği Başkanı Siegfried Hart'ın ise söz konusu her türlü iddiayı reddettiği bildirildi. Ancak, Alman Maliyesi'nin bu rakamların daha yüksek olabileceğine inandığı için harekete geçtiği ifade edildi.

Bir süre önce de Vestfalya bölgesinde lokantaların satın aldığı malzemelerden yola çıkıp 85 milyon mark vergi kaçağını ortaya çıkan vergi müfettişlerinden birinin bu amaçla tavuklar için de bir bilgisayar programı hazırladığı belirlendi.

İserlohn Vergi Dairesi'ndeki bir görevlinin hazırladığı program ile, yem firmalarından, veterinerlerden ve şirketlerden alınan verilerin bilgisayarla karşılaştırılıp şüpheli şirketlerin hemen tespit edildiği kaydedildi.

TAVUKLAR KAÇIRILIYOR

Başlayan operasyonların tavukçuluk şirketleri arasında paniğe yol açtığı ve 9 şirketin şimdiden kendilerini ihbar ederek vergi kaçırdıklarını itiraf ettikleri bildirildi. Bazı şirketlerin de fazla tavukları kamyonlara yükleyip Fransa ve İspanya'ya kaçırmak için harekete geçtikleri önü sürüldü. Bu yüzden sınırlarda tavuk taşıyan kamyonların kontrol edildiği bildirildi. Operasyonu yürüten vergi müfettişleri ekibinin şefi Wolfgang Mattick, vergi kaçağının çok büyük çıkacağından emin olduğunu söyledi. FRANKFURT / HÜRRİYET

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!