Alkol-sigara out cep-internet in

Güncelleme Tarihi:

Alkol-sigara out cep-internet in
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 00:00

İlk röportajını Hürriyet gazetesine veren Yeşilay’ın yeni başkanı İhsan Karaman, artık derneğin vizyonunun tamamen değişeceğini belirtti. Karaman, “Yaşadığımız çağda zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Biz de sigara ve alkolün yanı sıra artık internet, cep telefonu ve TV gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti’nin yeni Genel Başkanı Prof.Dr.İhsan Karaman, yeni bir vizyon geliştireceklerini anlatarak, derneğin 92 yıllık mirasına da sahip çıkarak yeni baştan kurumsal kimlik ve yapı inşa ettiklerini söyledi. Karaman, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği bu ilk röportajında, “Akademik ve bilimsel bir ekip oluşturduk. Stratejilerimiz çağın gereklerine uygun ve bilimsel olacak. Zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlığının yanı sıra yeme, internet, cep telefonu, ekran (TV) gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz. Yeni Yeşilay insanları üretkenlikten, dinamizmden, sağlıklı olmaktan uzaklaştıran her türlü kötü alışkanlığın karşısında olacak” açıklamasını yaptı.

MÜDAHALE YOK

Haberin Devamı

Türkiye’de alkolün maalesef sembolik olduğunu ifade eden İhsan Karaman şunları söyledi: “Alkol kullanmak yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendiriliyor. Alkole karşı olanlar ‘Bunlar çağdaşlaşmaya, hayat tarzımıza karşı’ denerek dışlanmış. Biz de mücadele stratejisini değiştiriyoruz. Kimlik, kişilik, ideoloji, hayat tarzı, dünya görüşü üzerinden bakmıyoruz. Alkole ‘halk sağlığı sorunu’ olarak bakıyoruz. Misyonumuz alkolle halk sağlığı sorunu olarak mücadele etmek. Yeşilay olarak mücadelenin zor olduğunu, üzerimize şimşeklerin çekileceğimizi, yanlış anlaşılacağımızı biliyoruz. ‘Hayat tarzımıza müdahale ediliyor’ da denecek.
Ama biz mücadele için varız.”

YASAKLARI DESTEKLİYORUZ

“Kesinlikle alkol yasaklarını destekliyoruz” yorumunu da yapan Karaman, “Avrupa Alkol Politikaları Birliği de alkol endüstrisinin özellikle gençler üzerindeki özendirici reklam ve teşviklerine dikkati çekiyor. ‘Bu tuzağa düşmemek için alkol endüstrisine karşı sert önlemler alıp, hükümetleri alkole karşı politikalar üretmeye zorlamalıyız’ diyor. Alkol fiyatlarının yükseltilmesi, ulaşılabilirliğin zorlaştırılması, yaş sınırı, sigara paketlerindeki gibi uyarıların yer almasını öneriyor” dedi.

Haberin Devamı

Esra Albayrak faydalı olacak

BAŞBAKAN Erdoğan’ın gençlik yıllarından beri dostu ve ilahiyat uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın oğlu olan Prof. Dr. İhsan Karaman, Esra Albayrak’a Yeşilay’da çalışma teklifini bizzat kendisi yapmış. “Başbakan Erdoğan’ın Yeşilay’ın mücadelesine katkıda bulunacağından hiç şüphemiz yok. Esra Hanım da başka STK’larda faaliyet göstermiş projeler hazırlamıştı. Muhtemelen ailesinin de destek olmasıyla, Yeşilay’a faydalı olacağını hissetti ki davetimizi kabul etti” dedi.

Seks çalışma alanında değil

ÜROLOJİ uzmanı olan Yeşilay yeni başkanı Prof. Dr. Karaman,  “Seks bağımlılığıyla da mücadele edecek misiniz?” sorusuna ise,  “Bu bir halk sağlığı sorunu değil. Bu yüzden çalışma alanımıza almadık” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Avrupa’da 125 milyar euro alkole gidiyor

DÜNYADA da alkol politikalarının değiştiğini kaydeden İhsan Karaman, bu konuda şu detayları verdi: “Ülkeler alkole karşı biraraya geliyor. Avrupa Alkol Politikaları Birliği bunlardan biri. Avrupa’dan elimizde çok veri var. Özellikle gençlerin sağlığı için en büyük risklerinden biri alkol. Bölgesel olarak da bakıldığında da en çok alkol tüketilen coğrafya Avrupa. Her yıl alkole bağlı nedenlerden 115 bin genç ölüyor. 15-16 yaşındaki Avrupalı öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 43’ü ağır içici. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 16-24 yaş arasındaki gençlerin önde gelen ölüm nedeni alkol. Yine Avrupa’da alkolün zararlarının tedavisine harcanan para 125 milyar euro. Bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim?
“Sigara çok zararlı mücadele edelim” diyoruz. Peki alkolün zararı yok diyebilir miyiz? “

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!