ALJ’nin lobisi tuttu, Türkiye yeniden Corolla da üretecek

Güncelleme Tarihi:

ALJ’nin lobisi tuttu, Türkiye yeniden Corolla da üretecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

Toyota’nın dünyadaki en büyük müşterisi ve distribütörü olan ALJ Grup’un geçen yıl aldığı Türkiye temsilciliğini büyütüp lider olmak için Japonya’ya yaptığı ‘yeni model üretin’ baskısı sonuç vermeye başladı. Japon şirket Türkiye’de üretilmesi talep edilen yeni modeller için özel ekip kurarken, yıl sonuna kadar Corolla’nın yeniden Türkiye’de üretilebileceği sinyalini verdi.

YAKLAŞIK 350 bin adetlik satışıyla Toyota’nın dünyadaki en büyük distribütörü olan Suudi Arabistan merkezli ALJ Grup’un Türkiye’de liderlik için Japonya’ya yaptığı ‘yeni model üretin’ lobisi sonuç vermeye başladı. Geçen yıl Toyota’nın Türkiye distribütörlüğünü Sabancı Grubu’ndan 85 milyon dolara devralarak işe başlayan ALJ Grubun temasları sonucu, Japon şirket Türkiye’de üretebileceği yeni modeller için ekip kurdu. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu ekiplerin yaptığı çalışmalar sonucu Corolla’nın yıl sonuna kadar yeniden Türkiye’de üretimine başlanacağı mesajını verdi.

2 model için karar 2011
/images/100/0x0/55eae140f018fbb8f89c9459

Son dönemde Türkiye’de Corolla, yeni bir hafif ticari ve B sınıfında bir sedan model üretimiyle ilgili Japonya ile görüşmelerinin olumlu bir şekilde devam ettiğini kaydeden Bozkurt, şunları söyledi: “Öncelikli olarak Corolla üretimini yeniden Türkiye’ye getireceğiz. Bu yıl sonuna kadar bu konuda nihai karar verilecek. Benim kişisel görüşüm Corolla üretimi yeniden başlayacak. Ekiplerin yaptığı fizibilite çalışmaları sonucu hafif ticari ve küçük sınıftaki sedan model içinde olumlu veya olumsuz 2011 yılı sonunda son karar verilecek.”

Güzel gelişmeler

Toyota’nın Türkiye’de üretilmesi talep edilen modellere ilişkin görevli kişiler atadığını ifade eden Bozkurt, Japonlar’ın yeni model üretim taleplerini dinleyip bir kenara atmadığını belirtti. Bozkurt, “Ekipler kuruldu. Bizimle sürekli temas halindeler. Şu an fizibilite çalışmaları devam ediyor. Çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Bu yıl sonuna kadar Corolla, Türkiye’ye 3’üncü model olarak geri gelecek. Türkiye’de üretilen diğer iki modelin üretimi de sürecek” dedi. Özellikle Corolla’nın Türkiye’de üretilmesiyle güçlerini artıracaklarını kaydeden Bozkurt, Toyota’nın zayıf oldukları segmentlerde destek olmaları halinde kısa sürede liderliği alacaklarını belirtti.

12 milyon dolarlık tesisi yıkıp Toyota kuruyor

ALJ Grup, Türkiye’de bayiliğe de soyundu. Suudi Arabistan’da toplam Toyota bayilerinin 4’te birine, İngiltere ve Almanya’da da Toyota bayilerine sahip olan ALJ Grup, Türkiye’deki ilk bayisini eylül sonunda Çekmeköy’de açacak. ALJ Grup, yine Türkiye distribütörü olduğu Japon Dahiatsu’nun 2 yıl önce Çekmeköy’de 12 milyon dolarlık yatırımla kurduğu dünyanın en büyük tesisinin bir kısmını yıkarak 2 milyon dolar yatırımla Toyota bayisi haline dönüştürecek. Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, şunları söyledi: “Daihatsu’nun shoowrom tarafını yıkıp üstüne Toyota tesisini kuruyoruz. Servis kısmını ise Toyota olarak giydiriyoruz. Tesisinin içinde ayrıca ikinci el araçların yer aldığı bir park da olacak. Daihatsu’ya ayrı bir yer bundan sonra inşaa etmeyeceğiz. Bu tesisin Toyota’ya çevrilmesi Daihatsu bayileri içinde iyi oldu. Mevcut bayilerin kapasitesi artacak. Daha verimli çalışacaklar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!