Alaçatı’da gastronomi rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Alaçatı’da gastronomi rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 22:31

Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Alaçatı’nın gastronomi merkezi olması için çalışmalar başladı. Tatil merkezinin önde gelen restoranlarından biri olan Asma Yaprağı’nın sahibi Ayşe Nur Mıhçı, “Hedefimiz Alaçatı’nın gastronomi turizminin merkezi olması” dedi.

Haberin Devamı

ALAÇATI’nın en bilindik adreslerinden biri Asma Yaprağı. Alaçatı’ya giden hemen hemen herkesin uğramak, lezzetlerinden denemek istediği bir durak. Bu yıl Asma Yaprağı, bahçesinde Amerika’dan yeme-içme sektöründen gelen 60 kişilik ekibi misafir etti, BBC’den Rick Stein Türkiye belgeselinin bir ayağını Alaçatı’da Asma Yaprağı’nda çekti. Asma Yaprağı’nın yaratıcısı sıfır sermayeyle işe başlayan, restoranında aile yemeklerini yapan Ayşe Nur Mıhçı ve en büyük yardımcısı oğlu Kerem.
Ayşe Nur Mıhçı tam bir Alaçatı ve Ege gönüllüsü. Alaçat Kırevi ile başladığı Alaçatı serüveni Asma Yaprağı ile devam ediyor.

KENDİ TARLASI VAR

Lezzetlerinin sırrını, Asma Yaprağı’nın Türkiye dışına çıkan ününü Ayşe Nur Mıhçı ile Asma Yaprağı’nın tarlasında konuştuk. Asma Yaprağı’nda önünüze gelen sebzelerin çoğunun yetiştiği tarlada Ayşe Nur Mıhçı ekibiyle birlikte Asma Yaprağı Kiler’de satılan ürünleri de hazırlıyor. Salçalar, turşular, reçeller, tatlılar, tartlar, pastalar Asma Yaprağı Tarla’daki mutfakta pişiyor.

Haberin Devamı

Sizin yolunuz Alaçatı’ya nasıl düştü?
- İzmirliyim. Egeli bir ailem var. Alaçatı’ya gelmeden önce eski eşyaları tekrar hayata geçirmekle uğraşıyordum. Dekorasyon işleri yapıyordum. Ama mutfak hep hayatımdaydı. Ben uzun süre İzmir’den her hafta sonu Çeşme’ye gelirdim. Hayalim burada yaşamaktı. Oğlumun büyümesini bekledim. Fırsat bulunca da geldim. Çalışmam da gerekiyordu. Kahvaltı yeriyle başladık. Daha sonra Alaçatı’da otel kurduk. 6 odalı bir otel işletmeye başladım. Oranın da mutfağı çok büyük ve özeldi. Kahvaltı yeriyle başladım, sonra otel, daha sonra da Asma Yaprağı oldu.
Bu arada Kerem de büyüyüp size katıldı…
- Evet. Kerem 9 Eylül Üniversitesi Turizm ve Otelcilik’te okudu. Ben otelden vazgeçince Kerem’e ‘gel Alaçatı’da Ege yemekleri yapalım’ dedim. Çünkü Alaçatı’da yaşıyordum ve Ege lezzetlerinin sunulduğu bir mutfak yoktu. Ailemin mutfağından yemekleri yapmaya başlayarak mutfağımızı açtım.

ŞEFLER MART’TA GELDİ

Siz 12 ay açık mısınız? Alaçatı kışın terk edilmiş gibi oluyor...
- Biz hep açığız. Yaz kış hep yemeğimiz hazır. Dünyanın farklı köşelerinden geliyorlar.

Haberin Devamı

Alaçatı gastronomi merkezi olabilir mi?
- Olması gerekiyor. Çok özel lezzetleri var buranın. Ama zincirler gelmek istiyor. Bunu tam bilemiyoruz. Biz buranın insanların güzel mekanlarda lezzetli yemekler yediği bir yer olmasını istiyoruz.

Hacı Memiş çok değişti

Neredeyse 15 yıla yakın süredir Alaçatı’dasınız. Alaçatı çok değişti. Buranın böylesine ilgi odağı olacağını düşünüyor muydunuz?
- Ben yalnızca yaptığım işe konsantre oluyorum. Alaçatı’da bizim olduğumuz sokağa gelenler başlarda girmekten çekinirlerdi. O kadar ıssız gelirdi. Bizden sonra sokağa devam edilmezdi, şimdilerde Hacı Memiş en çok gidilen yer oldu. Bizim için önemli olan bahçemizde gelen misafirlerle iyi ilişkilerimizin olması.

Haberin Devamı

TOHUMLAR ATA YADİGARI

Asma Yaprağı’nın 2 dönümlük tarlası da var. Balkabakları, domatesler, biberler, patlıcanlar, kabaklar… Hepsi tarlada yetişiyor. Biz ziyaret ettiğimizde salça yapılıyordu. Domates tohumları atayadigarı tohumlar. Rengarenk domatesler yetişiyor tarlada. O domateslerin salatası da reçeli de yapılıyor. Asma Yaprağı’nın tarlasında yerel tohumlar kullanılıyor.

6 ay önceden rezervasyon

Ne zamana kadar rezervasyonlarınız dolu? Bu yaz sizde yer bulmak çok zordu...
- Uzun zamandır önceden rezervasyon alıyoruz. İlk yılımızda rezervasyon defterlerini yazın tutmaya başlardık. Şimdi ocak ayında önümüzdeki yaz için rezervasyon almaya başlıyoruz. Bu bizim açımızdan sevindirici ama bir yandan da birçok misafiri ağırlayamıyoruz.

Haberin Devamı

Asma Yaprağı Kiler

Asma Yaprağı Kiler’de yoğurt, salça, bazlama, turşu, reçel çeşitleri satılıyor. Asma Yaprağı Kiler için Ayşe Nur Mıhçı özel tatlılar da yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!