Aktan: Üçüncü uydu altı ayda bitecek

Güncelleme Tarihi:

Aktan: Üçüncü uydu altı ayda bitecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da Türksat 2A Uydusu'nun yapımını inceleyen Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan, ‘‘Üçüncü uydunun yapımı altı ay

içinde bitecek. Uydu 2000 Mart'ında uzaya gönderilecek’’ dedi.

Türkiye'nin uzaydaki yerini pekiştirecek Türksat 2A uydusunun imalat çalışmalarının başladığı, 6 ay içinde tamamlanacağı bildirildi. Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan ile Türk Telekom Genel Müdürü Atilla Sezgin, Fransa'da Türkiye'nin 3'üncü uydusunun yapımı çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldılar.

Bakan Aktan A.A.'ya gezisini değerlendirirken, Fransa'ya yaptıkları ziyarette Türksat 2A'nın durumuyla ilgili temaslarda bulunduğunu, yetkililerden bilgi aldığını belirtti.

HAREKETLİ KAMERA

Türksat 2A'nın, daha önce uzaya gönderilen birinci ve ikinci Türk uydularına göre kapasitesinin bir kat daha yüksek, kanal sayısının da 32 olacağını anımsatan Aktan, Avrasya, Türkiye, Kafkasya ve Türk Cumhuriyetlerinin uyduya faaliyet alanı olarak seçildiğini belirtti.

Aktan, ekonomik getirisi, telekomünikasyon hizmetlerine katkısı ve bölgede stratejik üstünlük sağlama bakımından Türksat 2A projesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Aktan, uyduda hareketli bir kameranın olacağını vurgulayarak, gerektiğinde talep olan ülkelere doğru bu kameranın yönlendirilereceğini bildirdi. Aktan, ‘‘Talep eden ülkelere de hizmet verilmesi ve böylece döviz sağlanması mümkün olacak’’ dedi.

Fransa'da yapılacak uydunun 300-320 milyon dolara malolmasının beklendiğini ifade eden Aktan, ‘‘21. Yüzyıla girerken Türkiye'nin uzayda da belli bir üstünlüğe sahip olması, telekomünikasyon hizmetlerinde uydudan yararlanması gerekiyor. Bu bakımdan bu proje son derece önemli bir projedir. Olumlu bir yönde seyrediyor’’ diye konuştu.

Aktan, Türksat 2A uydusunun iç ana dizaynının tezgaha konulduğunu, imalat aşamasının başlatılmış olduğunu belirterek, imalat işlemlerinin 6 içinde tamamlanacağını vurguladı.

İmalat sonrası 4-5 ay içinde test çalışması yapılacağını ve daha sonra uydunun Fransız Guyanası'na götürüleceğini belirten Aktan, burada uydunun fırlatılış için rampaya uyumu konusunda bir süre test çalışması yapılacağını kaydetti. Aktan, ‘‘Test çalışmalarının ardından uydu 2000 yılı Mart ayı sonlarında uzaya fırlatılacak’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!