Akkuyu'ya güvenli nükleer santral sözü

Güncelleme Tarihi:

Akkuyuya güvenli nükleer santral sözü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akkuyu Nükleer Enerji Santralı için 2 milyar 393 milyon dolar ile en düşük teklifi veren Alman Siemens ve Fransız Framatome ortaklığıyla kurulan NPI şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ulrich Fischer, Akkuyu projesinin dünyanın en güvenli ve en yeni teknolojinin kullanıldığı nükleer santralı olacağını söyledi.

Mersin'de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için geri sayım sürerken, en düşük teklifi veren Alman Siemens ile Fransız Framatome şirketlerinin oluşturduğu NPI'ın Başkanı Ulrich Fischer, ‘‘Ben Akkuyu'da yapılacak nükleer santralın çitinin yanına evimi kurarım’’ dedi.

Kanada'nın AECL ve ABD'nin Westinghouse şirketleri ile birlikte TEAŞ'ın açtığı ihaleye giren NPI, Akkuyu için duyulan endişeleri gidermek ve tartışmalar konusunda kamuoyunu aydınlatmak üzere bir grup gazeteciye Simens'in Almanya'daki Erlangen kentindeki Neckar nükleer santralini gezdirdi. Nükleer santraller için reaktör ve buhar trübinleri üreten Fransa'daki Framatome Chalon St. Marcel tesisleri de tanıtıldı. NPI Başkanı Fischer, tekliften müşteriye hizmetiye ilk hizmeti ulaştırıncaya kadar tüm süreçte çözüm üreten bir kuruluş olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti: ‘‘TEAŞ'ın raporlarını inceledik. Nükleer santrale ihtiyaç olduğuna biz de inandık. Türkiye'nin reaktöre ihtiyacı olup olmadığı konusunda karar veremeyiz. Türkiye ile iyi bir partner oluşturacağımıza inanıyorum. Deprem nedeniyle en modern, güvenilir, verimli tesisi, en iyi şekilde sunmayı istiyoruz. NPI olarak geçen yılın haziran ayında 2 milyar 393 milyon dolarlık teklif verdik. Şansımızın iyi olduğuna inanıyoruz. Enerji ihtiyacınız yoksa santral yapmayın. İhtiyacınız varsa; iyi düşünün. TEAŞ'ın adil davranacağına, ihaleyi alacağımıza inanıyorum. Çünkü en düşük teklifi biz verdik. Almanya'da 19 nükleer santralımız hiç bir sorun olmadan faaliyette. Nükleer atık oranı kişisel, sanayi atıklarından en az 200 kat azdır. Akdeniz bir deprem bölgesi. Bu nedenle tüm bu riskleri gözönünde tutan bir proje hazırladık. Bergama’da olduğu gibi bir halk tepkisi olabileceğini de biliyoruz. Biz tüm bunları dikkate aldık ve hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Enerji Bakanlığı’nın nükleer santralları kamuoyuna son derece iyi anlatması gerekiyor. Bu yapıldığı taktirde, kamuoyundan bir tepki geleceğini sanmıyoruz’

ATIKLAR NE OLACAK?

Fischer, Akkuyu'da santral yapıldıktan sonra atıkları ne yapacağına ilişkin uzun düşünme süresi bulunduğunu, uzun ömürlü atıkları 7 yıl süreyle Akkuyu'da soğuttuktan sonra kavanoz cam içine eritilerek saklamayı düşündüklerini anlattı. Fischer, en doğru çözümün bulunması için 5 yıllık bir araştırma yapılacağını da sözlerine ekledi.

EVİMİ KURARIM

NPI Başkanı, herkes gibi kendisinin de yaşamayı sevdiğini vurgularken, şöyle devam etti: ‘‘Emekliliğime 8 yıl kaldı. Evimi yapımı tamamlanacak Akkuyu'daki nükleer reaktörün hemen yanına kurmaya hazırım. Nükleer santral konusunda herkesi bilgilendirmek istiyoruz. Bu santraller için belli kriterler, denetimler gerek. Viyana'daki Atom Endüstrisi Kurumu klavuzu ve uyulması zorunlu noktalar var. Çernobil'deki faciadan sonra herkes gibi biz de daha hassaslaştık. Olağanüstü herhangi bir durumda tesis 3 saniye içinde anında kendini frenleme sistemine sahip. Çernobil'de frenleme sistemi bulunsa bu tehlike yaşanmazdı.’’ İhsan DÖRTKARDEŞ / PARİS, (hha)

7 yeni santral daha geliyor

HER geçen gün artan enerji ihtiyacı karşısında, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek enerji yatırımları yeniden hız kazanıyor. YİD modeliyle, toplam 3 bin 629,5 megavat (mw) kurulu güce sahip olacak 7 santralın, inşa edilmesi konusunda ön başvuru aşamasına gelindi. Howard Energy, Denizli'de bin 300 mw kurulu gücünde, Karadeniz Holding, Ege Bölgesi'nde bin mw kurulu güce sahip olacak Santral 97 adlı santral, Okan Holding, İstanbul'da 480 mw güce sahip olacak Küçükçekmece sıvı doğalgaz santralı (LNG) kurmak istiyor. Bu istekler ön başvuru aşamasına geldi.

Ön başvuru aşamasına gelen diğer santrallar içinde BİS Enerji'nin Bursa'da inşa etmek istediği 242 mw kurulu güçte doğalgaz santralı, Çukurova A.Ş.'nin Mersin'de 375 mw kurulu güce sahip olacak Akdeniz Termik Santralı adlı santral, Kiska-Güçay-Ekinciler'in Bursa Keles'te 157,5 mw gücünde kömür santralı, Prokon Müşavirlik'in ise Bolu'da 75 mw gücünde kömür santralı var.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!