Akkök değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Akkök değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 13:59

Akkök Şirketler Grubu, insan kaynakları yönetimini tek merkezde topladı. Merkez öncelikle grubun sekiz lokomotif şirketinin satış ve pazarlama elemanlarının performanslarını değerlendirme çalışması yaptı. Çalışmanın sonuçlarına göre gerekli değişiklikler yapılacak ve eğitimler verilecek.

Akkök Şirketler Grubu'nun temeli 1952 yılında Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları'nın kurulmasıyla atıldı. Raif Dinçkök tarafından kurulan şirket kısa zamanda faaliyet alanını genişletti. Bugün 20 endüstriyel ve ticari şirketi bünyesinde bulunduruyor ve temel olarak tekstil, kimya ve enerji sektörlerinde hizmet veriyor.

Akkök Grubu şirketlerinden Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., Ak-Al Tekstil A.Ş., Akenerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş. ve Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları T.A.Ş.'nin hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görüyor. Grubun 2000 yılı cirosu 945 milyon, net karı ise 126 milyon dolar.

Şirket bu yıl tarihinde ilk olan bir uygulamaya gitti. Yaklaşık 14 ay önce verilen bir kararla insan kaynakları yönetimi aynı çatı altında toplandı. Böylece, grup şirketlerinin ortak hareket etmesini sağlayacak bir Merkezi İnsan Kaynakları Birimi kuruldu. Birim topluluk şirketleri arasında sinerji yaratmayı hedefliyor. Öncelikle sekiz lokomotif şirketin pazarlama ve satış alanında çalışanlarının durum ve performans tespitleri yapıldı. Oluşan veriler ışığında daha verimli bir işgücü için gerekli çalışmalar yapılacak.

Akkök İnsan Kaynakları Yönetimi Grup Koordinatörü Bilge Sarı bugüne kadar Akkök Şirketler Grubu içinde aynı fonksiyonların farklı şekillerde gerçekleştirildiğini, şirketlerin birbirinin işleyişinden haberdar olmadığını söylüyor:

‘‘Satış ve pazarlama departmanları her şirkette var. Amacımız bu birimlerin standart bir şekilde hareket etmelerini sağlamak. Dışarıda göze çarpacak bir Akkök Kültürü oluşturmak istiyoruz.‘

DEĞERLENDİRME

Merkezi İnsan Kaynakları Birimi, ikisi yönetici, ikisi uzman olmak üzere dört kişilik bir ekipten oluşuyor. Birim çalışmalarına sekiz şirketin pazarlama ve satış elemanlarının performansını incelemekle başlamış. Aksa, Akenerji, Ak-al, Ak-pa, Ak-Kim, Akport, Dinarsu ve Aksu şirketlerinin elemanları ile bir değerlendirme çalışması yapılmış.

Değerlendirme çalışmasında elemanların performansları simülasyon, vaka çalışması, mülakat gibi çeşitli metodlarla ölçülmüş. Çalışma iki gün sürmüş: ‘‘Toplam sekiz şirketimizden 70 kişiyi hiyerarşik seviyeye göre dört gruba ayırdık. Ortalama 25 saatlik bir çalışma yaptık. Daha önce güvenilirliği denenmiş envanterlerden, mülakatlara, vaka çalışmalarından, simulasyonlara değişik testlerden geçirdik. Özellikle belirsiz, stres dolu ortamlar yaratarak gerçek bir durummuş gibi hareket etmelerini istedik. Davranışları 15 insan kaynakları yöneticisi tarafından gözlemlendi‘‘.

Şu an bütün verilerin raporları hazırlanıyor. Çalışma aralık başında sonuçlanacak. Bunu takiben gerekli görülen eğitimlere başlanacak. Eğitimlerde hem kendi içlerinde yetkin kişilerden hem de topluluk dışında katkı sağlayabilecek organizasyonlardan yardım alınacak.

Sarı sonuçlara göre bir strateji belirleneceğini söylüyor: ‘‘Farklı sektörlerde daha verimli olacağı düşünülen elemanların şirket değiştirmesi söz konusu olabilir. Bu çalışma elemanların kariyer ve performanslarının gelişimine katkıda bulunacak‘‘.


Ücretler yüzde 40 arttı


Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Aksa Akrilik Kimya AŞ 30 yıllık bir şirket. Çalışanlarının yaş ortalaması 34. Ortalama çalışma süresi 10 yıl. Tüm çalışanlar, ve aileleri özel sağlık sigortasına tabi. 2001 yılı ilk altı ayında karını iki buçuk kat artırarak 14 trilyondan 34 trilyona çıkarmış. Şirket yönetimi karını çalışanlarına belli bir oranda dağıtıyor. Bu nedenle haziran ayında yüzde 40 ücret artışı yapılmış. Akkök İnsan Kaynakları Yönetimi Grup Koordinatörü Bilge Sarı şirketin misyonunun ‘‘Beraber kazanalım, beraber refaha kavuşalım‘‘ şeklinde olduğunu belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!