Akışık: Faiz tasarrufu 2 katrilyon

Güncelleme Tarihi:

Akışık: Faiz tasarrufu 2 katrilyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2001 14:08

Yeniden yapılandırma çalışmaları konusunda TBMM KİT Komisyonu'na bilgi veren Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, 6 ayda faizden yapılan tasarruf toplamının 2 katrilyon liraya ulaştığını belirtti.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıya KİT Komisyonu üyeleri dışında Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinden bazılarının katıldığı görüldü. Komisyon'a, ''Mali Sektör ve kamu bankaları başlıklı bir rapor sunuldu.

Raporda, 2001 yılı Şubat ayında bilançodaki payı yüzde 37 olan kısa vadeli borcun 2001 yılı Kasım ayı itibarıyla yüzde 10'a düştüğü ifade edildi. Kısa vadeli borç miktarı 2001 Şubat'ında 13,5 katrilyon lira iken, Kasım ayında bu rakam 4.3 katrilyon liraya düştü.

6 ayda faizden yapılan tasarruf toplam 2 katrilyon liraya ulaştı.

Raporda kriz, bozuk dengelerin otoriteler tarafından düzeltilmediği takdirde, piyasa tarafından düzeltilmesi olarak tanımlandı.

Raporda ''Yol haritası başlığıyla yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde müşteriye yaklaşım konusunda hedefler ortaya konuluyor.

Yeni modele göre, müşteriye özgü yaklaşım benimsenirken, operasyon odaklı yapıdan pazarlama odaklı yapıya geçileceği öngörülüyor.

Daha önceki ''standart hizmet sun'' anlayışından ''müşteri temsilcisi kullan'' anlayışına geçiliyor.

ZİRAİ PAZAR PAYININ YÜZDE 65'E DÜŞÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Raporda, Ziraat Bankası'nın yüzde 20 olan mevcut perakende pazar payının yüzde 24'e, yüzde 4 olan mevcut ticari payının yüzde 8'e yükseltilmesi, yüzde 75 olan mevcut zirai pazar payının ise yüzde 65'e düşürülmesi hedefliyor.

Halk Bankası'nda ise yüzde 20 olan mevcut KOBİ pazar payı yüzde 30'a, yüzde 2,4 olan ticari pazar payı yüzde 15'e, yüzde 5 olan bireysel pazar payının ise yüzde 15'e yükseltilmesi hedefleniyor.

ZİRAAT VE HALK 2002'DE ÖZELLEŞTİRİLECEK

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akışık, kamu bankalarının özelleştirme sürecinin üç yıl olduğunu anımsattı. Vural Akışık, yaptıkları çalışmalarla bu sürecin 2002 yılı sonunda tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Kamu bankalarında çalışan personelden 3 bininin özel hukuk kapsamına alındığını ifade eden Akışık, 2002 sonunda ise tüm personelin bu kapsama alınmasını amaçladıklarını söyledi.

Vural Akışık'a milletvekilleri, kamu bankalarının KOBİ'lere, tarım kesimine ve reel sektöre yönelik desteğinin nasıl olacağına ilişkin sorular yöneltti. Akışık da zaman darlığını gerekçe göstererek bu sorulara yazılı yanıt vereceğini bildirdi.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın bir ay içinde Komisyon'a yeniden bilgi vereceği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!