Akdeniz Boru Hattı hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Boru Hattı hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Karadeniz Boru Hattı'nın Rusya krizinden etkilenmeyeceği garantisini alan Türkiye, şimdi de Akdeniz Boru Hattı'nın nihai anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor.

Geçen Haziran ayında, 5 milyar metreküp Mısır doğalgazının, Akdeniz'in altından Türkiye'ye taşınmasıyla ilgili anlaşma konusunda mutabık kalan iki ülkenin enerji ve petrol bakanları, bu ay Ankara'da yapılması beklenen bir törenle alım-satım anlaşmasını imzalayacaklar. Mutabakat zaptından sonra, iki ülkenin teknik heyetleri bir araya gelerek, alım-satım anlaşmasına son şeklini verdi. BOTAŞ Genel Müdürü Nevzat Arseven başkanlığında bir heyet, bu amaçla kısa bir süre önce Mısır'a bir seyahat gerçekleştirdi. Eylül ayı içinde yapılması beklenen anlaşmaya Mısır Petrol Bakanı El Bambi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer imza koyacak.

Akdeniz Boru Hattı projesi, denizin bin 800 metre altına döşenecek, yaklaşık 750 kilometre uzunluğundaki bir boru hattıyla, yılda 5 milyar metreküp Mısır doğalgazının Türkiye'ye (İskenderun) taşınmasını öngörüyor. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olması beklenen projeye, başta ABD'li olmak üzere, çeşitli firmalar ilgi gösteriyor. Karadeniz Boru Hattı'ndan 300 metre daha az derin olan Akdeniz Boru Hattı, mesafe açısından ise Karadeniz Boru Hattı'ndan iki kat daha uzun. Yetkililer, boru hattı inşaatını, uluslararası bir konsorsiyumun gerçekleştireceği, bu konsorsiyumda hangi firmaların yer alacağının ise iki ülkenin ulusal gaz şirketlerince belirleneceğini ifade etti. Projenin fizibilitesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten yetkililer, proje kapsamında İsrail, Filistin, Lübnan ve Ürdün'e de gaz verilebilirliğin tartışıldığını kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!