Akayev yarım saatte devrildi 350 Türk şirketi alarma geçti

Güncelleme Tarihi:

Akayev yarım saatte devrildi 350 Türk şirketi alarma geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 02:01

Kırgızistan’da Devlet Başkanı Asker Akayev’i yarım saatte deviren darbeyle başlayan kargaşa, 350 civarındaki Türk şirketini tedirgin etti. Bu ülkedeki en büyük yatırımlardan biri olan Coca Cola İçecek’in ortağı Tuncay Özilhan, ‘Henüz negatif etki yok. Olursa yöneticileri çekeriz’ dedi.

KIRGIZİSTAN’da isyanla başlayan siyasi kargaşanın yayılmasından bu ülkedeki Türk şirketleri de etkileniyor. Kırgızistan’da 350’den fazla Küçük ve Orta Boy (KOBİ) ölçekte Türk işletmesi bulunduğunu belirten Türk Kırgız İş Konseyi Başkanı Cem Özgür, ‘Şu an için bir etkilenme yok ancak en azından ülkedeki ekonomik büyüme duracak. Ne yazık ki siyasi istikrar kaybolunca ekonomik istikrar da kayboluyor’ dedi.

İSTİKRAR ÖNEMLİ:

Türk şirketlerinin boyutları itibariyle zaten hükümetlerle ya da bürokrasiyle çok içiçe çalışmadığını ve bağımsız olduğunu söyleyen Özgür, ‘Türk şirketleri hükümete sığınarak iş yapmadılar. Bu nedenle de hangi hükümet gelirse gelsin işlerini sürdürürler. Ancak istikrar kaybolursa bekledikleri iş hacmini gerçekleştiremezler’ diye konuştu.

ÖZİLHAN ‘SORUN YOK’:

Coca-Cola İçecek’de büyük hissesi bulunan Anadolu Grubu’nun Başkanı Tuncay Özilhan Kırgızistan’daki en büyük yatırımlardan biri olan Coca-Cola Şişeleme tesislerinde şu anda olumsuz bir etkilenme görmediklerini ancak doğal olarak gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Özilhan, ‘Takip ediyoruz, bilgileri alıyoruz. Sıkıntı olursa önce yöneticilerimizi çekeriz’ dedi.

KÜÇÜK AMA ÖNEMİ BÜYÜK:

Özilhan, Orta Asya’daki yatırımları arasında Kırgızistan’daki yatırımın nispeten küçük ancak, Kazakistan’daki tesisle entegre çalıştığı için öneminin büyük olduğunu belirtti. Özilhan, ‘Buradaki fabrikamızda 220 kişi çalışıyor. Şu ana kadar hiçbir problem intikal etmedi, üretimimiz aksamadı. Ancak tabii ki bir an önce siyasi istikrarın sağlanması hem Kırgızistan hem de bizim gibi yatırımcılar için çok önemli’ diye konuştu.

Altını ve suyu bol

KIRGIZİSTAN küçük bir ülke olmasına rağmen altın ve su kaynakları bakımından kritik bir ülke. GSYİH’sı bağımsızlık yılı olan 1991’den sonra yaklaşık yüzde 50 küçülen ülkede büyüme, ancak 1996’da tarımsal üretimin yükselişe geçmesiyle ve buna Kumtor Altın Madeni’nin eklenmesiyle başladı. Kanadalılarla ortak işletilen Kumtor’da 200 ton, İngiliz-Avustralya ortaklığıyla işletilen Talas’taki Jerui’de ise 63 ton altın rezervi bulunuyor. Kırgızistan zengin su kaynakları nedeniyle de hidroelektrik enerji bakımından zengin bir ülke konumunda ve şu anda su kaynaklarının sadece yüzde 10’u değerlendirildiği halde Çin ve Kazakistan’a elektrik ihracatı yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!