Akaryakıtta trende LPG yön verecek

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta trende LPG yön verecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2012 00:00

Akaryakıt sektöründe kar marjlarının son dönemde iyice daralması şirketlerin cirolarını artırma çabalarını da hızlandırdı.

Haberin Devamı

Sektörde LPG’nin pazarını her yıl yüzde 5 büyütmesi akaryakıt şirketlerinin de bu alana yönelik yatırımlarını artırmasına neden oluyor. Anadolu LPG Sanayicileri Derneği Başkanı ve TOBB LPG Meclisi Başkan Yardımcısı Rasim Kahyaoğlu, bu yeni trendi şöyle açıkladı:

“Akaryakıt şirketleri istasyonlarda kendi şirketlerinin otogazını satmak için LPG dağıtım şirketi almaya veya kurmaya çalışıyor. LPG dağıtım şirketleri de akaryakıt şirketi kurmaya çalışıyor. Önümüzdeki dönemde akaryakıt şirketleri LPG, LPG şirketleri de akaryakıt işi yapacak. İş öyle bir noktaya geldi ki, akaryakıt şirketi LPG işini de kendisi yapmak istiyor. LPG şirketleri de bu durumda kendi otogazını başka istasyonda satamayınca akaryakıt şirketi kurma çalışmalarına başladı.”

Tüketimin yüzde 70’i otogaz

Haberin Devamı

Akaryakıt şirketi sayısında yükselme beklediklerini ifade eden Kahyaoğlu, bugünkü sayısı 64 olan LPG dağıtım şirketi sayısının ise artmayabileceğini  belirtti. Kahyaoğlu, “İki sektör birleşiyor mu?” sorumuza, “Türkiye’deki LPG tüketiminin yüzde 70’i otogaz olunca ister istemez iş o tarafa doğru kayıyor. Ekonomik olarak baktığınızda böyle bir gereklilik olduğu ortaya çıkıyor” yanıtını verdi.

Varoş lüksü sübvanse ediyor

“ÖTV ve KDV şikayetiniz var mı?” sorumuza ise Kahyaoğlu, şöyle yanıt verdi:

“Tabii ki var. Belli bölgelerdeki insanlar, doğalgaz tüketicilerini sübvanse ediyorlar. Bağdat Caddesi’nde oturan ve doğalgaz kullanan bir kişi bir ay boyunca 15-20 lira gibi bir paraya ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılarken, aynı ihtiyacı kırsalda veya varoşlarda oturan biri 65 liraya karşılamak durumunda kalıyor.Tek sebebi LPG’deki yüksek ÖTV.  Tüp kullanan düşük gelirli vatandaş, doğalgaz kullanan lüks semtlerde oturan orta ve yüksek gelirli vatandaşı sübvanse ediyor vergisel anlamda. 60 liralık tüpün üzerindeki vergi, fiyatın yarısı kadar.” LPG kullanımında büyük şehirlerin birinci sırada yer aldığını ancak kırsalda da artan bir kullanım olduğunu ifade eden Kahyaoğlu, “Otogazın yüzde 70’i büyük şehirlerde kullanılıyor diyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ciplerde otogazı yadırgamıyorum

KAHYAOĞLU, lüks ciplerde bile artık otogaz kullanıldığına dikkat çekerek, “Ben çok görüyorum, bunu da yadırgamıyorum. İnsanların lüks arabaya biniyor olması çok daha fazla benzin parası ödemesini gerektirmez. Ekonomi her zaman ekonomidir. İnsanlar kendi ekonomisini her zaman düşünebilir” diye konuştu. LPG kazalarını sorduğumuzda ise Kahyaoğlu, “Tüp kazaları biraz medyada abartılıyor. Araçlarda nerdeyse benzinden fazla otogaz kullanılır hale geldi. İnsanlar kullanım şeklini idrak ettikten sonra bir problem çıkacağını düşünmüyorum. Kaza yüzdesine baktığınız zaman elektrikten çıkan kazalar veya normal trafik kazalarındaki ölüm veya yaralanma oranından çok daha düşük LPG’dekiler” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!