Akaryakıtta tavan fiyat kararı yarın

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta tavan fiyat kararı yarın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 12:08

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2 ay önce akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği “tavan fiyat” uygulamasının devam edip etmeyeceği, yarın karara bağlanacak.

Haberin Devamı

 Türkiye'deki akaryakıt piyasasındaki fiyatların Avrupa fiyatları ile uyumlu olması için Petrol Piyasası Kanununa dayanılarak 25 Haziran'da başlatılan “tavan fiyat” uygulamasında kanunun öngördüğü 2 aylık süre yarın doluyor.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Kurul üyeleri, uygulamanın devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak yarın Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), TÜPRAŞ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve akaryakıt bayi ve dağıtıcılarının temsilcileri ile bir araya gelecek.

Kurul, sektör temsilcileriyle yapılacak toplantının ardından tavan fiyat uygulamasının devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Haberin Devamı

Öte yandan, dünya petrol piyasalarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarının artma eğilimi içerisinde olduğu, tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceği düşüncesiyle uygulamanın 2 ay daha devam edeceği konuşuluyor.

Akaryakıt bayi, dağıtıcı ve rafineri şirketlerinin yöneticileri ise kar oranlarının büyük oranda düşürüldüğünü öne sürerek tavan fiyat uygulamasının kaldırılmasını istiyor.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesinden bugüne akaryakıt bayi tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 3,05 liradan 3,28 liraya, motorinde 2,49 liradan 2,69 liraya, kırsal motorinde de 2,35 liradan 2,55 liraya çıktı.

Tavan fiyat uygulamasından bu yana geçen 2 ayda akaryakıt bayi tavan fiyatı benzinde 25 kuruş, motorinde ve kırsal motorinde 23 kuruş arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!