Akaryakıt'ta tavan fiyat kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta tavan fiyat kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 16:04

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği tavan fiyat uygulamasını sona erdirme kararı aldı..

Haberin Devamı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),  akaryakıtta tavan fiyat uygulaması sonucunda gelinen aşamada, kanunun öngördüğü  “en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile Türkiye  piyasasındaki fiyat oluşumu”nun aynı seviyelerde gerçekleştiğine işaret ederek,  uygulamaya yönelik iki aylık kanuni sürenin bugün sona erdiğini bildirdi.

 

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurum tarafından 5015 Sayılı Petrol  Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde “petrol piyasasında faaliyet gösteren  dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında, en yakın erişilebilir dünya  serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı” anlaşıldığından 27 Haziran 2009  tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kanun ile belirlenen iki aylık süre için  tavan fiyat uygulamasının başlatıldığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

 

Bu süre zarfında akaryakıt satış fiyatlarındaki değişimlerin, esasen  dünya petrol piyasalarında oluşan ürün fiyatları ile döviz kuru ve vergiler gibi  unsurlardaki değişimlere göre belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle  denildi:

 

“Kurumumuz tarafından başlatılan tavan fiyat uygulaması ile de dağıtıcı ve bayi payları, litrede yaklaşık olarak 42 kuruştan 25 kuruşa indirim sağlanarak  sınırlandırılmıştır.

 

Tavan fiyat uygulaması sonucunda, gelinen aşamada, kanunun öngördüğü en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile ülkemiz piyasasındaki  fiyat oluşumu aynı seviyelerde gerçekleşmekte olup, uygulamaya yönelik iki aylık kanuni süre bugün sona ermiş bulunmaktadır.”

 

FİYAT OLUŞUMLARI TİTİZLİKLE İZLENECEK

 

Açıklamada, EPDK'nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de  kanuni sorumlulukları çerçevesinde tüketici haklarını korumaya devam edeceği,  piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyeceği, rafineri, dağıtıcı ve bayi  paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk  göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

 

ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİ OLMUŞTU

 

Tavan fiyat uygulaması sektör temsilcileri tarafından serbest piyasa koşullarını öldürdüğü gerekçesiyle eleştiriliyordu.

 

Düzenlemenin kaldırılmasıyla birlikte akaryakıt dağıtım şirketleri de herhangi bir sınırlamaya maruz kalmadan serbest fiyatlandırma yapabilecekler. Ancak bu fiyatlandırmanın da EPDK'nın sıkı denetimi altında olması bekleniyor.

 

Tüm 2. el otomobiller hurriyetoto.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!