Akaryakıtta otomatik fiyat tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta otomatik fiyat tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akaryakıtta Otomatik Fiyat Sistemi, bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Akaryakıtta fiyat, İtalya'daki fiyatlar baz alınarak belirlenecek. Fiyatlar her hafta gözden geçirlecek. Bu durur, akaryakıt sektöründe tedirginlik yarattı.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren Akaryakıtta Otomatik Fiyatlandırma uygulaması, akaryakıt sektöründe tedirginlik yarattı. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, ‘‘Yeni sistem zam doğuracak’’ dedi. Hükümetin önceki gün bakanlara apar topar akaryakıt bayilerinin kâr marjını 6.5 cent'den 9.6 cent'e yükselten bir kararnameyi imzalatması da zammın işareti oldu.

Hazırlıkları aylar önce tamamlanmasına karşın, hükümet tercihiyle yürürlük tarihi tam üç kez değiştirilen Otomatik Fiyatlandırma Kararnamesi, akaryakıt fiyatlarına serbesti getirmeyi amaçlıyor.

Yeni fiyatlandırma sisteminde, bir Akdeniz ülkesi olduğu gerekçesiyle İtalya'da oluşan piyasa temel alınıyor. ‘Artı-Eksi 3 Fiyat Koridoru’ olarak adlandırılan sistemde fiyat, Türkiye'deki rafinerilerin (TÜPRAŞ ve ATAŞ) bu koridor içinde belirleyeceği tavan fiyata göre oluşacak. İtalya akaryakıt piyasasında oluşan fiyat, Türkiye'de belirlenen tavan fiyatın ‘artı-eksi yüzde 3’ üstüne çıkması veya altına düşmesi halinde yeniden saptanacak.

Bu arada, akaryakıt bayilerinin kâr marjını yeniden düzenlenen bir kararname önceki gün TBMM'de bakanlara elden imzalatılarak ‘jet hızıyla’ değiştirildi. Otamatik Fiyatlandırma Kararnamesi'nde, akaryakıt dağıtım şirketleriyle bayilerin toplam kârı, kilogram başına 6.5 cent olarak belirlenmişti. Akaryakıt dağıtım şirketleri mevcut oranın 9.6 cent olduğu itirazıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan, mevcut durumun korunmasını ve oranın yükseltilmesini istedi. Kararnamede yapılan değişiklikle 6.5 olarak belirlenen toplam kâr marjı, 9.6 cent'e yükseltildi.

MÜSTEŞAR: HATA YAPILMIŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, yapılan değişikliğin, yayımlanan ilk kararnamedeki akaryakıt bayi paylarıyla ilgili bir ‘atlama’nın düzeltilmesi olduğunu söyledi. Kararnamede bayi paylarının mevcut oranın çok altında tutulduğunu ve bunun da bir hata olduğunu belirten Yiğitgüden, ‘‘Akaryakıt dağıtım şirketleriyle toplantılar yaptık. Kararname değişikliğiyle bayi kâr oranları bugünkü mevcut haline getirildi’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!