Ağustos ihracatı yerinde saydı

Güncelleme Tarihi:

Ağustos ihracatı yerinde saydı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 01:11

Ağustos ayı ihracat rakamı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 10 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat verilerini Bodrum’da açıkladı. Buna göre bu yılın ağustos ayında ihracat 10 milyar 594 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında ise ihracat 10 milyar 447 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 8 ayında gerçekleşen ihracat rakamı 98 milyar 887 milyon dolara, son 12 aylık (geriye doğru 1 yıllık) ihracat ise, 151 milyar 389 milyon dolara yükseldi.

KİMYA LİDERLİK KOLTUĞUNDA

Ağustos ayında en yüksek ihracat rakamı ise 1 milyar 457 milyon dolar ile kimyevi maddelerden geldi. Tarım sektöründeki ihracat rakamı ise 1 milyar 414 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv ihracatı ise 1 milyar 266 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Ağustos ayında ihracatını en çok artıran il yüzde 128’lik artış oranı ise Sakarya oldu. Muğla’nın ihracatı ise ağustosta yüzde 9 artarak 17 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AB’DE TOPARLANMA BAŞLADI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa’ya yapılan ihracatın ağustosta yüzde 6 arttığını ifade etti. Büyükekşi, bu verinin Avrupa pazarında toparlama olarak değerlendirdiklerini söyledi. Büyükekşi, Türk TIR’ların geçişine Avusturya’da engel çıkarıldığını hatırlatarak bu durumu tepki gösterdiklerini kaydetti. Avusturya, Türkiye’nin talep ettiği 120 bin geçiş hakkının 15 binini karşılıyor. TIR’ların geçişine yönelik engel için ise çevre kirliliği gerekçe gösteriliyor.

İTİDAL ÇAĞRISI

TİM Başkanı Büyükekşi, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını politikası nedeni ile sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başladığına işaret etti. Büyükekşi, “Merkez Bankası, Türk Lirasındaki değer kaybını önlemek için çeşitli önlemler aldı ve faiz koridorunu genişletti. Ancak son 1 ayda bölgemizde tetiklenen jeopolitik riskler paralelinde de dolar 2,07’ye, euro 2,76’ya yükseldi. Sepet kur 2,40’ı gördü. Bu ortamda herkese itidal çağrısı yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Spekülatif kazanç uyarısı

TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle devam etti: “Biz bu noktada dengeli kur talebimizi yineliyoruz. ihracatçılarımız kurlardaki istikrara önem veriyor. Yüksek kurlar, ihracatçılarımız için doğrudan avantaj sağlamıyor. İhracatçılarımız bilmeliler ki, dolar kurları bu seviyelerde kalmayabilir. Hızlı bir şekilde 1,90’a, belki bu seviyenin de altına inebilir. Nitekim Merkez Bankası Başkanımız da, benzer seviyeleri telaffuz etti. Kurlarda spekülatif kazanç sağlama beklentisine girmemek gerekiyor. O yüzden ihracatçılarımız, kendilerini belli bir kur seviyesinde güvende hissediyorlarsa döviz gelirlerini bu seviyelerden mutlaka hedge etsinler.”

Haberin Devamı

Etiyopya’ya ihracat patladı

AĞUSTOS ayında en çok ihracat artışının yaşandığı ülkeler de sıralandı. Buna göre Etiyopya’ya yapılan ihracat yüzde 262, Litvanya’ya yüzde 136, Malta’ya yüzde 117, Macaristan’a yüzde 45, Hollanda’ya yüzde 29’luk artış oldu. Darbenin yapıldığı Mısır’a yapılan ihracat yüzde 13, Suriye’ye ise yüzde 134 arttı. Suriye’ye yapılan ihracat ise temel gıda ürünlerini kapsadı.

BAKMADAN GEÇME!