Afrika'ya sakız satılacak Çin için yeni strateji hazırlanacak

Güncelleme Tarihi:

Afrikaya sakız satılacak Çin için yeni strateji hazırlanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2009 13:05

Türkiye, krizi ihracatla aşmak için stratejisini sil baştan değiştirecek.180 ülke tek tek masaya yatırılacak. Hangi ülkenin kimden hangi ürünü aldığı tespit edilecek. Türk ihracatçısı için yeni bir yol haritası hazırlanacak. 1.2 trilyon dolar ithalat yapan Çin, hedef tahtasına alınırken; sakızı bilmeyen Afrika’ya sakız ihraç edilecek.

Haberin Devamı

6 ayda 180 bin km yol kat ederek, 21 ülkeye 25 seyahat gerçekleştiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, demokratik açılım görüşmeleri sırasında bir grup gazeteciye ihracat açılımını anlattı. 2010 yılı ihracat stratejisi hazırlıklarının sonuna geldiklerini belirten Çağlayan, bütün ülkelerin tek tek masaya yatırıldığını söyledi. Çağlayan, “Değişen şartlara göre ihracat stratejimizi de değiştiriyoruz. Çin, yılda 1.2 trilyon dolarlık ithalat yapıyor. Oysa benim bu ülkeye ihracatım 1.5 milyar dolar. Peki ama Çin kimden alıyor, ben niye satamıyorum? İşte yeni stratejiyle hangi ülkenin ne aldığını ne sattığını analiz ederek ülke ve sektörel bazda yeni bir strateji ortaya koyacağız” dedi.

Afrika’ya sakız

Güney Afrika ziyareti hakkında da bilgi veren Çağlayan, Afrikalıların sakızı bilmediklerini, şeker gibi yuttuklarını söyledi. Sakız üreticisi bir Türk firmasının sakızlarını sağlığa yararlarını anlatarak tanıttıklarını anlatan Çağlayan, Afrika’ya bu şekilde sakız ve şekerleme ihraç edileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Güney Afrika’nın Afrika kıtası için önemine değinen Çağlayan, sadece bu ülkede 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı yapılacağını söyledi. Bunun 65 milyar dolarlık bölümünün 3 yıl içinde gerçekleştirileceğini anlatan Çağlayan, buraya hem müteahhitlik hem de müşavirlik firmalarının girmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.

Gemiler Afrika’ya

Güney Afrika’nın bir deniz ülkesi olmasına rağmen bu alanda zayıf kaldığına değinen Çağlayan, Türkiye olarak işbirliği teklif ettiklerini söyledi. Türkiye’nin elinde kriz nedeniyle bitmiş veya bitmekte olan deniz tankeri ve gemiler kaldığını ifade eden Çağlayan, bunların çok rahatlıkla Güney Afrika’ya pazarlanabileceğini kaydetti.

 Tünelin ucunda ışık göründü!

Bakan Çağlayan, Ekim ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 oranında arttığını anımsattı. Çağlayan, bunun ihracatta dönüşümün başladığına işaret ettiğini belirtti. Türkiye’nin 2009 yılını 100 milyar dolar ihracatla kapatacağına inandığını söyleyen Çağlayan, “İddialı olacak biliyorum ama tünelin ucu tamamiyle göründü ve netleşti. İhracat, üretim her şey pozitife geçti. İnşallah 15 Kasım’da açıklanacak işsizlik verilerinde de bunu göreceğiz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!