Afet varsa dönüşümde 2/3 çoğunluk aranmıyor

Güncelleme Tarihi:

Afet varsa dönüşümde 2/3 çoğunluk aranmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 00:00

Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre, mal sahipleri aralarında anlaşamazlarsa, yani kanunun şart kıldığı 2/3’lük orana ulaşılamazsa, devreye ‘acele kamulaştırma’ giriyor.

Haberin Devamı

Mülk sahipleri hem evlerini kaybediyor hem de paralarını taksitler halinde ancak beş yıl sonra alabiliyor.

Radikal gazetesinden Nuriye Doğru’nun haberine göre mayıs ayında Meclis’ten geçen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’ kapsamında yürürlükteki ‘Kat Mülkiyeti ve İmar Affı’ kanunlarında da değişiklikler yapıldı. Yasadaki, ‘kat maliklerinin tamamının izni’ hükmü kaldırılarak, çoğunluğun kararı yeterli sayıldı.

Önce tebligat, sonra kamulaştırma

‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 6/2. maddesine göre; kentsel dönüşümde binanın yıkılmasının ardından yapılacak tebligattan sonra arsa malikleri, plan, arsa payları ve bölüşüm konularında aralarında 2/3 çoğunlukla anlaşamazlarsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya TOKİ acele kamulaştırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda yapılacak kamulaştırma, kanunun 3. maddesindeki ‘bedeli beş yıl içinde ödenecek kamulaştırmalar’ kapsamına giriyor. Buna göre; bakanlığın veya TOKİ’nin belirlediği mülk değerinin beşte biri ödeniyor ve kalanı beş yıl içinde taksitlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!