Adana, enerji yatırımlarını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Adana, enerji yatırımlarını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 17:03

Aytaç Durak, Adana'ya bağlı Ceyhan ve Yumurtalık bölgelerinin gerek doğal gaz gerekse ham petrol boru hatlarının kesişme noktasında bulunduğunu, bu yönüyle bölgenin, rafineri, petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar için ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, rafineri, petrokimya tesisleri ve tersane yatırımlarının harekete geçirilmesi durumunda bölgenin kısa vadede 20 milyar dolar yatırım alabileceğini, ancak bugüne kadar daha çivi çakılmadığını öne sürdü.

Mersin limanı ve Mersin Serbest Bölgesi'nin de Türkiye'nin ticarette önde gelen merkezleri arasında bulunduğunu ifade eden Durak, ancak buradaki doluluk ve kapasite kullanımına Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde henüz ulaşılamadığını kaydetti.

Aytaç Durak, “Ceyhan-Yumurtalık ve Mersin bölgesinin bir enerji ve serbest bölge olarak belirlenmesinden sonra kente birçok yatırım geleceğini planlamıştık. Rafineri, petrokimya tesisleri ve tersane yatırımları harekete geçirilse bölge kısa vadede 20 milyar dolar yatırım alabilir, ancak bugüne kadar daha çivi çakılmadı” dedi.

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı yatırımlarının tamamını bitirdiklerini söyleyen Durak, devletin bölgeye bir an önce yatırım çekmek için gerekli teşvikleri uygulamasını istedi.

Durak, hazırlanan plana göre, üç rafineri, petrokimya tesisleri, petrol ve doğal gaza ilişkin depolama tesisleri, LNG terminalleri bulunacak sahada, ayrıca çok büyük imkanlara sahip liman ve tersanelerin de yer alacağını anlattı.

Ceyhan'ın, Kerkük-Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Çalık Grubu'nun yapacağı Samsun-Ceyhan boru hattı ile 191 milyon ton ham petrolün işleneceği dünyanın en büyük petrol terminali haline geleceğini ifade eden Durak, “Türkiye'nin transit geçişten ilk etapta kazanacağı para sadece 200 milyon dolar. Türkiye enerjide aktör olmanın ötesinde bir transit geçiş ülkesi haline geldi. 191 milyon ton petrolün rafineri yatırımları ile uç ürünlere dönüştürülüp dünya pazarlarına sunulması gerekiyor. Adana-Ceyhan bunun için hazır” diye konuştu.

“KALKAVAN GRUBU'NUN CİDDİ YATIRIMLARI VAR”

Çalık Grubu'nun rafineri yatırımının olacağı bölgenin imar planının İl Genel Meclisi'nde onaylanması gerektiğine de işaret eden Durak, “Ancak Çalık Grubu hükümetten aldığı güçle, boş bir dosyayla müracaatta bulundu. İl Genel Meclisi milletin iradesiyle seçilmiş, yok sayamazsınız. 'Bu dosyanın içini doldurun ondan sonra bu konuyu konuşalım' dediler. Bu nazım imar planı geçtikten sonra sanırım 2010 yılı içinde Çalık Grubu orada bir rafineri yatırımına başlamayı planlıyor ama şu anda görünürde çivi çakılmış değil” dedi.

Haberin Devamı


Aytaç Durak, bölgeye inanılmaz yatırımcı geldiğini, ancak Adanalılar'ın, 10 yıldır konuşulan bu yatırım ümitlerinden bıktığını söyleyen Durak şunları kaydetti:
“Devlet bu bölgedeki yatırımları teşvik etse, özellikle tersane yatırımlarını... Kalkavan Grubu'nun da burada ciddi yatırımları var. Hepsi şu anda bölgede yatırım yapmaktan gitgide uzaklaşıyor. Hiçbir adım yok. Bölgenin yatırım alması için hiç olmazsa bir bakanınızı bir ay görevlendirin. Kimlerle görüşmesi gerekiyorsa görüşmeleri yürütsün. Siz dünyanın en büyük petrol geçiş noktasındasınız, buraya yatırım çekemiyorsunuz. Bu, kente, coğrafyaya yapılabilecek en büyük haksızlık.”

“ADANA TÜRKİYE'NİN MARKA KENTİ OLMA YOLUNDA”

Adana'da yaptıkları yatırımlardan da bahseden Durak, “Yeni Adana” dedikleri bölgede Türkiye'nin en büyük konut şantiyesini kurduklarını, 3 bin hektarlık alanda 200 bin konutluk hedefe yaklaştıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Durak, “Kentsel dönüşüm hikayesi var ya, biz kentsel deplasmana çıktık. Yeni bir kent kurduk. Belediye olarak 95-100 bin liraya bahçeli konut satabiliyoruz. Adana Türkiye'nin marka kenti olma yolunda” dedi.

Aytaç Durak, 14 kilometrelik metro hattının tamamının açılışını da yılbaşında yapacaklarını bildirdi.

4 fabrikada günde 300 bin ekmek üreterek yoksullara 0,70 kuruş yerine 0,40 kuruştan sattıklarını ifade eden Durak, Türkiye'nin “en ucuz” toplu taşımasının da 0,70 kuruş ile Adana'da olduğunu, kışın kar sularını depolayarak musluklardan yazın içilebilir soğuk su, kışın da ılık su akmasını sağladıklarını, ayrıca gezici terminallerle halkın kolesterolünü ölçtüklerini anlattı.

Haberin Devamı

Adana'da Antalya'nın 4 katı fazla portakal yetiştiğine de işaret eden Durak, “Altın portakalı bize versinler, onlar da altın hıyar, altın domates alsınlar” şeklinde konuştu.

“ÇUKUROVA VE ADANA GÖÇÜN İKİ TÜRLÜ TOKADINI YİYOR”

Türkiye genelinde en yüksek işsizlik rakamlarının Adana ve Mersin'de olduğuna dikkati çeken Durak, şunları kaydetti:
“Adana ılıman bir iklime sahip ve kışın barınmak kolay. Tarıma dayalı istihdam vasıfsız işçiler için avantaj. Kırsal kesime yakın olduğu için de ilk durak burası. Çukurova'da en büyük sıkıntımız işsizlerin gelip yerleştiği bu kentte varlıklı kesimin İstanbul başta olmak üzere batıya gitmesi. Böylece göçün iki türlü tokadını yiyor Çukurova ve Adana. Ekonomik ve kültürel yönden yoksul insanlar geliyor, varlıklı kültürlü beyin göçü batıya gidiyor. Demografik yapı şehri negatif etkiliyor. Yoksul insanların ödeme gücü olmadığından, kent kültüründen yoksun olmalarından dolayı da hizmetlerin kalıcı olması engelleniyor. Adana'nın en büyük sorunu ne derseniz, fakir fukara bize geliyor, zengini gidiyor...”

BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI

Aytaç Durak, Belediyeler Birliği başkanlığı ile ilgili olarak da, kuruluşunu gerçekleştirdiği Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinden haksız ve kanunsuz olarak talimatla kayyum tayin edilerek alındığını öne sürerek, “Halbuki bu teamüldür, seçimle gelen seçimle gider. Onları mahkemeye verdim. Konu Danıştay'da, umarım Danıştay hakkımızı teslim eder. Düşüreceğim, ben geleceğim” dedi.

Haberin Devamı

Adana'da 5. kez belediye başkanı seçildiğini anımsatan Durak, “halen seçimin hazımsızlığının devam ettiğini” savundu.
Durak, seçimlere hile karıştırıldığı iddialarında bulunanlarla ilgili de dava açtıklarını, bu kişilerin mahkemede hesap vereceklerini ifade etti.

Hizmet için gelen siyasi partilerin amaç değil araç olduğunu belirten Durak, belli kuralları bulunduğunu, “Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağım” sözünün odasında asılı olduğunu belirtti.

Durak, bir gazetecinin “Bağımsız olsaydınız” sözleri üzerine, “Belki daha çok oy alırdım, belki de seçilemezdim. Belli olmaz. Çünkü MHP biraz gevrek geldi. Burası kozmopolit bir şehir. Adana'da Kürt, Arap ve Türkmen nüfusu var” diye konuştu.

“HANIMIN ÇİFTLİĞİ FİLMİNİ KINIYORUM”

Aytaç Durak, “Hanımın Çiftliği” filmini de “kınadığını” belirterek, Adana çiftçilerinin bu filmdeki gibi bir yaşantısı olmadığını ifade etti.

Durak, “1950'li yıllarda Adana Türkiye'nin en zengin şehriydi. Para adeta havada uçuşurdu, bolluk bereket olurdu. Filmlerdeki ağalar dönemi vardı ama Hanımın Çiftliği gibi bir ağa yok” dedi.

Çukurova Otoshow Fuarında sergilenen, dizide kullanılan arabanın gösterilmesi üzerine de Durak, “O araba bu araba değil” dedi. Bir gazetecinin “Orhan Kemal'in romanında da var” demesi üzerine Durak, “Orhan Kemal de ideolojik davranmıştır” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!