Adabank'ın Polonyalı ortağı tazminat istiyor

Güncelleme Tarihi:

Adabankın Polonyalı ortağı tazminat istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 15:41

TMSF’nin diğer uzan şirketleri gibi satmaya hazırlandığı Adabank’ın Polonyalı ortağı Polska Energetyka Holding, bankaya uluslararası yükümlülüklere aykırı olarak el konulduğunu savurarak Türkiye’den 22.2 milyon dolarlık tazminat istedi.

Haberin Devamı

Şirket, tazminat sorununun dostane bir biçimde çözümlenmemesi halinde uluslararası hakemliğe başvurmakla tehdit etti. Polska Energetyka Holding’in avukatı Jerzy Rzuchowski tarafından yapılan açıklamada Polskie Inwestycje i Handel’in 27 Mayıs 2003 tarihinde Adabank yönetim kurulunca alınan karar çerçevesinde Adabank’ta yüzde 8.75’lik bir payının bulunduğu belirtildi. Açıklamada söz konusu hisselerin BDDK’ın kontrolüne tabi olmadığı, bu nedenle BDDK veya TMSF tarafından atılan adımların yasal olmadığı öne sürüldü.

TÜRK DEVLETİNE BORCUMUZ YOK

Satış kararının Türk devletine herhangi bir borcu olmayan, Türk yasalarını ihlal etmeyen, haklarında dava bulunmayan şirketlere karşı alındığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Halen değeri 250 milyon dolar olar Adabank’ın TMSF tarafından el konulması ve satışı Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerinin bir ihlalini oluşturuyor. Bu eylemle Türkiye Cumhuriyeti, Polskie Inwestycje i Handel S.A. dahil olmak üzere, Banka’ın hissedarlarına çok büyük bir zarar verdi."

Haberin Devamı

YATIRIMLARIN KORUNMASI ANLAŞMASINA AYKIRI

Adabank’ın el konulmasının yabancı sermaye yatırımlarına ilişkin uluslararası hukuku ve Türkiye’nin Polonya ile olan Yatırımların Karşılıklı Olarak Korunması Anlaşmasına aykırı olduğu savunulan açıklamada bu konuda Danıştay’ın kararının beklendiğine de dikkat çekildi.

Polonyalı holding, BDDK ve TSMF’nin eylemlerinden dolayı uğradığı zararın telafisi için Türk devletinden en az 22 milyon 187 bin dolarlık tazminat istedi. Şirket, sorunun "dostane" biçimde çözümlenmemesi halinde iki ülke arasındaki anlaşma uyarınca "uluslararası hakemliğe başvuracağı"nı da bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!