ABD'li yayınevleri artık elektronik kitap dağıtacak

Güncelleme Tarihi:

ABDli yayınevleri artık elektronik kitap dağıtacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

KİTAP da dijital yaşamın şartlarına uydu. ABD'li üç yayınevi, kitapların internet üzerinden avuçiçi bilgisayarlara yüklenmesini sağlayan bir dağıtım tekniğini başlatıyor. Microsoft da, bu projeye kitapların avuçiçi bilgisayarlarda okunmasını sağlayan bir yazılım ile destek veriyor.

ABD'nin öndegelen üç yayınevi, kişisel bilgisayarlar ve elde taşınabilir elektronik cihazlar üzerinden dijital olarak kitap dağıtımı için girişim başlattı. Microsoft, avuçiçi bilgisayarlarda elektronik kitapların okunmasını sağlayan bir program ile bu girişime destek veriyor.

Random Yayıncılık şirketi, yazar Michael Crichton'ın çok satan ‘‘Timeline’’ adlı romanını Internet üzerinden kitap ve müzik eserleri satışı yapan ‘‘barnesandnoble.com’’ adresinden Microsoft işletim sistemiyle çalışan elde taşınan bilgisayar kullanıcılarına ücretsiz dağıtmaya başladı.

Elektronik kitap dağıtımında Microsoft ile işbirliğine giren Simon and Schuster şirketinin, Stephen King'in kısa bir öyküsünün online kitap dağıtımının başlatıldığı iki ay öncesinden bu yana yarım milyon kişi bu öyküyü bilgisayarına aktardı. Şirket, Uzay Yolu dizisinin 15 bölümünü içeren kitaplarının elektronik ortamda dağıtımına da başladı.

TIME WARNER DA VAR

Elektronik yayıncılık birimi kuran Time Warner Grubu da, gelecek yılın başlarından itibaren Web sitesinden kitapların ve kısa hikayelerin elyazmalarının dağıtımına başlayacak. Time Warner'ın Internet sitesinden kitapların online versiyonları da satışa sunulacak.

Uzmanlara göre, referans kitapları ve dergi makaleleri gibi daha kısa metinler, elektronik kitap dağıtımı ortamında, kalın ciltli romanlar ve diğer kitaplara göre daha iyi kabul görecek.

Yeni elektronik kitaplar Microsoft ve Xerox'un, kopyalama ve yazılı örnek metin almayı (printe etmeyi) önleyen şifreleme teknolojisine dayanıyor. Ancak, Microsoft şirketinin teknolojiden sorumlu Başkan Yardımcısı Dick Brass'ın Random Yayıncılık ile Simon and Schuster Yayıncılık ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısındaki ifadesiyle, ‘‘hiçbir kopyalamaya karşı koruyucu teknoloji mükemmel değil’’.

Nitekim, Stephen King'in elektronik kitabı da online dağıtımda, aktarımda şifrelenmişti, fakat şifre kırıcılar, Internet korsanları (hacker'lar) bu şifre kodunu çabucak kırıp, serbestçe kopye edilebilirve printe edilebilir hale getirdiler.

Crichton tanıttı

ABD'nin en çok satan kitaplar listesinde ‘Timeline’ adlı eseri ile zirveye tırmanan, Jurassic Parc'ın da yazarı Michael Crichton, Time Warner ile Microsoft'un e-kitap atılımı ile artık okuyucularına daha rahat ulaşacağını ilan etti. Crichton, New York'ta dev işbirliğinin basın toplantısında, cep bilgisayarını da tanıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!