AB'den tekstile tam not

Güncelleme Tarihi:

ABden tekstile tam not
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Komisyonu adına ‘‘Gümrük Birliği'ne uyum’’ araştırması yapan danışmanlık şirketi Coopers/Lybrand'dan Türk tekstiline ‘‘tam not’’ çıktı. Şirket adına raporu açıklayan Emma Ormond, ‘‘Türkiye, Gümrük Birliği'nde dürst ticari partner olduğunu gösterdi’’ dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün Gümrük Birliği'ne uyum sağlayıp sağlamadığını araştırmakla görevlendirdiği bağımsız Coopers/Lybrand şirketi, hazırladığı raporda Türk tekstiline tam not verdi. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi rapordan kırık not almaktan kurtulamadı.

Türkiye konusunda hazırlanan raporun sonuçlarını açıklayan Coopers/Lybrand sorumlusu Emma Ormond, ‘‘Türkiye Gümrük Birliği Mevzuatını çok mükemmel hazırlamış. Bundan etkilendik, hatta bazı alanlarda AB'den de ileride’’ dedi. Ormond, Türkiye'nin yeni Gümrük Yasası'nı da süratle çıkarması gerektiğini belirterek, bu konuda Parlamento'nun çalışma takvimine bağlı bir gecikme olduğuna dikkat çekti.

Araştırmanın asla bir soruşturma olmadığını, sadece Türkiye'nin Gümrük Birliği sonrası gerekli yasal hazırlığı yapıp yapmadığını incelediklerini belirten Ormond, raporu şöyle özetledi:

AB ile Gümrük Birliği'nin ikinci yılında Türkiye dürüst bir ticari partnerdir. AB'ne Türk tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı Gümrük Birliği'nin sonucu çarpıcı bir artış gösterdi.

Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üçüncü ülkelerden ithalatı hakkındaki Türkiye mevzuatı, bu konuda AB mevzuatına uyum sağlıyor.

Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üçüncü ülkelerden ithalatı hakkındaki mevzuat gayet titiz bir şekilde uygulanıyor.

Tüm kurallar uygulandığı gibi gerekli değişiklikler hızla yapılıyor. Gümrük işlemleri ciddi olarak takip ediliyor.

Tekstil ve konfeksiyon sanayii toplam sanayi üretimindeki payı, imalat sanayiindeki istihdam payı ile Türkiye'nin en önemli sektörlerindendir.

ALEYHTEKİ LOBİYE YANIT

AB Komisyonu, Portekiz, İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan'ın iddiaları üzerine, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmalarını delip delmediğini, üçüncü ülkelerden kuraldışı ithalat yapıp yapmadığını araştırmaya başladı. Rapor son şeklini aldıktan sonra, AB Komisyonu'nun yazacağı bir giriş yazısıyla bütün AB kurumlarına dağıtılacak. Türkiye'nin haksız rekabet yarattığı iddialarına yanıt niteliği taşıyan bu araştırmanın Brüksel'de de bir toplantıyla tanıtılması planlanıyor.

AB Komisyonu Tekstil Sorumlusu Nino Perez de, raporla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk hükümetinin üçüncü ülkelerle gerekli olan serbest ticaret anlaşmalarını hızla onaylamasından mutlu olduklarını söyledi. Raporun resmi olmamakla birlikte çok değerli olduğunu ve etkin bir şekilde AB kurumlarına dağıtılacağını belirten Perez şunları söyledi:

‘‘Gümrük Birliği'nin uzun vadeli düşünülmesi gerek. Bir yılda belki Türkiye çok şey kazanmadı ama uzun vadede Türk ve Avrupa tekstil sanayileri kazançlı çıkacak.’’

Özelçi: Ortak politika yok

Türkiye Tekstil Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Brüksel Temsilcisi Haluk Özelçi ise AB'nin gündeme getirdiği damping soruşturmalarında kendisinin de ortak bir politika saptayamadığını söyledi. Dokuma üreticileri, boya baskı sanayicileri arasında damping soruşturmalarında alınacak kararlar hakkında görüş birliği olmadığını anlatan Özelçi, şunları söyledi:

‘‘Türkiye'nin hambezde antidamping yaptığı iddiası ile başlatılan araştırma sürüyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde rapor hazırlanacak. Bu, açılan üçüncü soruşturmadır. Şu anda AB'de tekstil alt sektörleri arasında büyük görüş farklılıkları var. Burada bir anlamda çıkarların çatışması söz konusu. Konu kritik bir aşamada, AB Komisyonu da uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Biz, son hazırlanan araştırmanın Türkiye hakkındaki iddialara yanıt olması açısından bütün AB kurumlarına dağıtılmasına çalışıyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!