AB’den 17 ülkenin yer aldığı kara liste

Güncelleme Tarihi:

AB’den 17 ülkenin yer aldığı kara liste
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 18:49

Avrupa Birliği (AB), vergi alanında iş birliği yapmayan 17 ülkenin içinde olduğu ‘kara liste’ yayınladı.

Haberin Devamı

AB üyesi 28 ülkenin maliye bakanları Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN) toplantısı için Brüksel’de bir araya geldi. Toplantı sonunda, vergi konusunda AB’yle iş birliği yapmayan ülkelerin sıralandığı ‘kara liste’ açıklandı.

Listede, Amerikan Samoası, Bahreyn, Barbados, Grenada, Guam, Güney Kore, Makao, Marshall Adaları, Moğolistan, Namibya, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad ve Tobago, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri vergi konusunda iş birliği yapmayan ülkeler olarak belirlendi. Ayrıca, mevcut durumda AB standartlarına uymayan fakat vergi kurallarını uyumlulaştırmayı taahhüt eden 40’ın üzerinde ülke sıralandı.

SÜRECİ YIL BAŞINDA BAŞLATMIŞTI
Çeşitli şirket ve bireylerin off-shore hesaplarla vergiden kaçınma sistemlerinin ortaya çıkması üzerine bu durumla mücadele için AB yıl başında ‘vergi cennetleri listesi’ belirleme sürecini başlatmıştı.
İyi yönetişimi teşvik etmek, vergi kaçağı ve vergi yolsuzluklarıyla mücadele etmek amacındaki listenin hazırlık aşamasında, AB Komisyonu aralarında ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerin de yer aldığı 92 ülke hakkında vergi sistemi şeffaflığı ve adil vergilendirme alanlarında inceleme başlatmıştı. Ülkeler skor sitemine tabi tutulmuştu.

Haberin Devamı

LİSTENİN YAPTIRIM SORUN UVAR
AB vergi kara listesinde üye ülkeler ise ‘AB vergi standartlarına uygun davrandıkları’ varsayılarak yer almıyor. Özellikler, Lüksemburg, Malta, Hollanda, İrlanda, İngiltere ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi cazip vergi imkanları sunan AB ülkelerinin listede yer almamasına pek çok sivil toplum kuruluşu tepki gösteriyor.
Listenin yaptırım sorunu da bulunuyor. Kara listede yer alan ülkelere karşı uygulamalar konusunda henüz üye ülkeler arasında net bir uzlaşı yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!