ABD'den Zorlu'ya büyük sipariş

Güncelleme Tarihi:

ABDden Zorluya büyük sipariş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan alış veriş zinciri J.C. Penny, alımlarının büyük bir kısmını Türkiye'ye kaydırıyor. J.C. Penney, Frankfurt'ta Heimtextil Fuarı'na katılan Zorlu Grubu'na 100 milyon dolarlık iş bağlantısı teklifinde bulundu.

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen dünyanın en büyük ev tekstili fuarı Heimtextil'e katılan Zorlu Grubu'na, Amerikan alış veriş merkezi zinciri J.C. Penney'den 100 milyon dolarlık iş teklifi geldi. Yılda 250 milyon dolarlık ev tekstili ürünü ithal eden J.C. Penney, bu durumda ithalatının büyük bir kısmını Türk firması Zorlu'nun Taç markasına kaydırmış olacak.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, beş yıldır J.C.Penney ile çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Bu grupla yaklaşık 15-20 milyon dolarlık iş hacmimiz var. Bir süre önce gelip tesislerimizi gezdiler. Ardından da Fuarda J.C Penney bizimle 100-150 milyon dolarlık bağlantı kurmak istediğini bildirdi. Bu durumda Amerikalı grup alımlarının büyük bir bölümünü Türkiye'ye kaydırmış olacak. Taç markası böylelikle Avrupa'dan sonra tekstil alanında Amerika'da da lokomotif markamız olacak.''

Zorlu Grubu'ndaki Korteks firması, Taç markasıyla çarşaf, akar, brode, vual, gipür ve perde üretiyor. Taç markasını Avrupa'daki Otto, Karstad, Quelle zinciri ile satan Zorlu J.C. Penney aracılığı ile bütün Amerikan pazarına da yayılacak.

TAÇ VE VESTEL LOKOMOTİF

60 ülkeden 2 bin 800 firmanın yer aldığı Heimtextil Fuarı'na bu yıl 12'nci kez katıldıklarını söyleyen Ahmet Zorlu, tekstilde Taç, elektronikte de Vestel'i lokomoif markalar haline getirdiklerini belirtti. Fransa'da geçen yıl satın aldıkları Bel-Air ev tekstili ürünlerini de bahar aylarından itibaren Türkiye'de piyasaya süreceklerini bildiren Ahmet Zorlu, holdingin yeni hedeflerini de şöyle anlattı:

Biz, ucuz mal satarak, yurtdışında birbirimizin boğazına sarılarak rekabet etmeye karşıyız. O nedenle entegre bir yatırım yaptık. Zorlu Grubu, ev tekstilinde dünyada üçüncü Avrupa'da birinci sırada. Taç olarak dört yıldır katalogla ilk perde satan Türk firmasıyız.

Elektronikte ise Vestel İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa'da rakiplerini geçti. Hedefimiz, dünyada televizyon ve monitör üretiminin yüzde 5'ini yapmak. Yılda dünyada 200 milyon adet televizyon ve monitör üretiliyor. Vestel olarak geçen yıl 3 milyon 600 bin adet ürettik bu yıl hedefimiz 6 milyon adet. Televizyonda Avrupa pazarının yüzde 15'ini elimizde bulunduruyoruz. Tekstil ve elektronik ile birlikte ihracatımız 600 milyon dolar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!