ABD'den haber geldi dolar yükseldi

Güncelleme Tarihi:

ABDden haber geldi dolar yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 09:24

Dolar/TL'de haftasonu yapılacak olan AK Parti kongresi başta olmak üzere siyasi gelişmeler ve küresel piyasaları takip ediliyor. Dolar bu sabah güne 2,97 seviyesinin üzerinde başladı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası yetkililerinin ABD'de faizlerin Haziran'dan itibaren artma ihtimalini kuvvetlendiren açıklamaları doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olurken buna paralel kur da güne yükselişle başladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Başkanı Robert Kaplan, Haziran veya Temmuz'da bir faiz artışını destekleyeceğini açıklarken, iki Fed yetkilisi daha bu yıl için hâlâ 2-3 faiz artışını muhtemel gördüklerini söylediler ve yakın bir zamanda faiz artışına kapıyı açık bıraktılar.

Yurtiçi siyasi gelişmeler ve global satış eğilimi ile haftaya 29 Şubat'tan beri ilk kez 2.98'i aşarak başlayan dolar/TL dün akşam saatlerinde 2.9670 civarında işlem gördü. Kur bu sabah ise güne bir miktar yükselişle saat 08.30'da 2.9730/2.9749 seviyesinden başladı.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 3.1650 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1638/3.1660, bu sabah 3.3630 civarında olan euro/TL ise 3.3546/3.3572 seviyesinde işlem görüyor.

LOKAL SATIŞLAR DEVAM EDİYOR

Bankacılar son 10 günde 7 milyar doları aşan döviz satışı gerçekleştirdikleri tahmin edilen lokal kurum ve şahısların işlemlerini de izlemeye devam ediyor. Lokal döviz işlemleri geçen haftalara göre azalış gösterdiğini belirten bankacılar, ellerinde Merkez Bankası'ndan daha çok döviz bulunan lokallerin olası yükselişlerde yeniden yoğun satışa geçmelerinin de sürpriz olmayacağını belirtiyorlar.

Bankacılar lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın TL'de kırılgan seyrin sürmesini aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.

SİYASİ BELİRSİZLİKLER BASKI YARATMAYA DEVAM EDİYOR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler TL'deki satış baskısını kuvvetlendiren en önemli neden olarak ön plana çıkıyor.

Bankacılar politik baskının devam ettiğini düşündükleri Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta vereceği faiz kararının da yaklaşmasıyla birlikte, TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor. Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasada yeni bir satış baskısı riski olarak görülmeye devam ediliyor.

Ayrıca AB ile son dönemde ilişkilerin yeniden ivme kazanması ardından başbakan değişikliği sonrası bu sürecin aynı hızda devam edip etmeyeceği ve meclisteki dokunulmazlık oylamaları, MHP'de olası lider değişimi süreçleri de piyasada takip edilecek diğer konular arasında.

DOKUNULMAZ OYLAMASINDA NE OLDU?

Haberin Devamı

Nitekim dün AKP'nin dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur oylamalarda referanduma sunulmanın alt sınırı olan 330 şartını aşarken, referandumu zorunlu olmaktan çıkaran 367 oya ise ulaşamadı. Nihai sonuç Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamada belli olacak.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 10.12 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.16 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.74 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!